ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταπέλτης ο Guardian για τη "Γενιά G"- Νέοι, ταλαντούχοι κι Έλληνες...

15:59 - 20 Ιαν 2015 | Οικονομία
Καταπέλτης ο Guardian για τη "Γενιά G"- Νέοι, ταλαντούχοι κι Έλληνες...
Κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου διαρροή μυαλών», με αφορμή τους 200.000 Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό λόγω κρίσης.

 

Με τη φράση «Ας τους αποκαλέσουμε Generation G (Γενιά G): νέοι, ταλαντούχοι, Έλληνες -τμήμα μίας από τις μεγαλύτερες "διαρροές μυαλών" σε μία αναπτυγμένη δυτική οικονομία της σύγχρονης εποχής» ξεκινά η βρετανική εφημερίδα το άρθρο της για τους περίπου 200.000 νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Γιατροί στη Γερμανία, ακαδημαϊκοί στη Βρετανία, καταστηματάρχες στην Αμερική -ο αποδεκατισμός του πληθυσμού στην Ελλάδα αποτελεί ίσως την πιο ολέθρια συνέπεια της οικονομικής κατάρρευσης» που έχει πλήξει τη χώρα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Η δημοσιογράφος του Guardian αναφέρεται σε αριθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία της μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ομάδας Endeavour που στηρίζει την επιχειρηματικότητα, από το 2% του πληθυσμού που έχει εγκαταλείψει τη χώρα, περισσότεροι από τους μισούς έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Η μετανάστευση έχει αυξηθεί κατά 300% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 50%.

«Πρόκειται για τεράστια απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, οι συνέπειες της οποίας θα αρχίσουν να διακρίνονται μόλις την επόμενη δεκαετία. Οι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει με μεγάλο κόστος, τόσο για τις οικογένειές τους, όσο και για το δημόσιο χρήμα, εργάζονται πλέον σε πιο πλούσιες χώρες που δεν έχουν επενδύσει καθόλου σε αυτούς», αναφέρει στον Guardian η Αλίκη Μουρή, κοινωνιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

guardian generationG

Μιλώντας στον Guardian, νέοι άνθρωποι που έχουν φύγει από την Ελλάδα εκθέτουν τις απόψεις τους. «Θα έπρεπε να είμαι στην Ελλάδα τώρα» λέει η 28χρονη Μαριτίνα Ρώππα, εκπαιδευόμενη γιατρός που εγκατέλειψε την Ελλάδα πριν από τρία χρόνια για το Μίντεν της βορειο-δυτικής Γερμανίας. «Είναι κρίμα που άνθρωποι σαν εμένα, στη δεύτερη δεκαετία τους, πρέπει να φύγουν» τονίζει.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε στατιστικές που δημοσιεύουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες περίπου 35.000 έλληνες γιατροί έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία. Σε αντίθεση με τους μετανάστες της δεκαετίας του 1950, οι σύγχρονοι μετανάστες έχουν υψηλή εκπαίδευση, τονίζει ο Guardian.

Η νέα αυτή γενιά έχει στραμμένο το βλέμμα της στις εκλογές της Κυριακής και πολλοί θα επιστρέψουν για να ψηφίσουν.

 

Πολλοί από τους Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν η οικονομία της χώρας ανακάμψει. Ειδικοί αναλυτές λένε ότι οι νέες τους δεξιότητες και η νοοτροπία τους θα μπορούσαν να γίνουν οι παράγοντες της αλλαγής που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:26 - 20 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.