ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΒofA και άλλοι ξένοι οι πρωταγωνιστές του προεκλογικού πάρτι στο Χ.Α.

16:09 - 23 Ιαν 2015 | Οικονομία
ΒofA και άλλοι ξένοι οι πρωταγωνιστές του προεκλογικού πάρτι στο Χ.Α.
Απόδραση ;από τα χαμηλά για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Σούπερ κέρδη για Εθνική και ΔΕΗ. 

Καμία σημασία δεν έχει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος ή όχι (σ.σ. ακόμα καλύτερα) για τους Έλληνες και ξένους επαγγελματίες που δύο ημέρες πριν από τις εκλογές απογειώνουν το Χρηματιστήριο. Εκείνο στο οποίο ποντάρουν, κυρίως οι ξένοι επενδυτές που ελέγχουν το 65% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της προσεχούς Κυριακής, θα οδηγήσουν σε μία οριστική λύση του Ελληνικού προβλήματος.

 

Την ίδια ώρα το γύρισμα στο Χ.Α. και μάλιστα τόσο... επιθετικά ανοδικά συνδέεται με την έκθεση της Bank of America, σύμφωνα με την οποία αναβαθμίζει το Χ.Α. σε overwight και με ιδιαίτερη προτίμηση σε μετοχές όπως η Alpha, τα Folli Follie και η Jumbo. Θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ και πως η νέα κυβέρνηση θα έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές. Μπορεί σε ένα άλλο πρόγραμμα, αλλά θα είναι μία συμφωνία που θα καλύπτει και τα δύο μέρη.

 

Ο γενικός δείκτης υπεραποδίδει με σούπερ κέρδη πάνω από 5%, στις 832 μονάδες και ατενίζει την αντίσταση των 840 μονάδων. Να σημειώσουμε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας αμερικανικά funds είχαν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, κάτι που φάνηκε από τις εντολές αγορών σε ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίο.

 

Κέρδη 13,3% για την Εθνική, στο 1,53 ευρώ, 11,24% για τη ΔΕΗ, στα 5,74 ευρώ, 10,79% για την Πειραιώς, στα 0,94,5 ευρώ, 9,66% για την Jumbo, 9,46% για τον Μυτιληναίο, στα 5,42 ευρώ, είναι μία μικρή εικόνα του πάρτι που πραγματοποιείται στην τελευταία πριν από τις εκλογές συνεδρίαση στο Χ.Α. Οι συναλλαγές πλησιάζουν με φόρα τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς αναμειγνύονται στο σύστημα και πολλές εντολές αγορές μετοχών, επειδή κάποιοι short παίκτες κλείνουν άρον – άρον τις ανοιχτές θέσεις τους.

 

Ταμπλό

Στα 5,10 ευρώ ενισχύεται η μετοχή της ΕΧΑΕ, στο 1,95 ευρώ οδηγούν οι αγοραστές την ΓΕΚ/Τέρνα, στα 0,172 την Eurobankστα 0,457 ευρώ την Alpha. Κίνηση προς τα 28 ευρώ για τη μετοχή των Folli Follie, αντίδραση πάνω από 6% για τη Βιοχάλκο, πρόκειται για κινήσεις που δίνουν την αίσθηση ότι πέρα από την άγορά Ελληνικών ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, το ίδιο το Χ.Α. είναι μία φθηνή αγορά. Θυμίζουμε ότι πριν από την Bank of America, είχε προηγηθεί η παρατήρηση της Saxo Bank ότι το Χ.Α. είναι ιδιαίτερα ελκλυστικό μ,ε p/e κοντά στο 11.  

Σημειώνεται πάντως, ότι από χθες το reporter.gr έχει επισημάνει πως η παράμετρος εκλογές για τους fund managers είναι πια ήσσονος σημασίας και πως ο ορίζοντας του trading έχει μεταφερθεί στο τέλος του Μαρτίου, όπου τότε η νέα κυβέρνηση θα έχει δώσει δείγμα γραφής αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και ταυτόχρονα θα υπάρξει και ωρίμανση ομολόγων με ότι αυτό σημαίνει αναλόγως της στάσης της πολιτικής ηγεσίας.

Βεβαίως η κατάσταση μόνο ομαλή και ελεγχόμενη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και τα προβλήματα είναι μπροστά, αλλά βάση της χρηματιστηριακής αρχής που λέει πως τα «hedge funds δεν είναι πολιτικοποιημένα», αυτό δεν αποτρέπει τους fund managers να κινηθούν κερδοσκοπικά στα πρότυπα που το πράττουν τα τελευταία χρόνια.

 

Ερμηνεία

Πάντως όσοι πολιτικοί δοκίμασαν να ερμηνεύσουν και να συνδέσουν την εικόνα του Χρηματιστηρίου και του τραπεζικού συστήματος; με την προεκλογική περίοδο, το μόνο που φαίνεται να κατάφεραν ήταν και να εκτεθούν στους ψηφοφόρους τους, αλλά και να δείξουν στους ξένους παρατηρητές την άγνοιά τους για τον τρόπο που λειτουργούν και σκέπτονται οι αγορές.

 

Με άλλα λόγια η σκληρή σπέκουλα των προηγούμενων ημερών περί κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας, έδωσε στους διεθνείς κερδοσκόπους την ευκαιρία να αξιοποιήσουν αφενός την παλαιά επενδυτική πρακτική της υποτιμητικής κερδοσκοπίας και αφετέρου να βρεθούν σε θέση ισχύος σε μια αφετηρία εξελίξεων που συνοδεύεται μεν από πολύς ασάφειες κρύβει ωστόσο επενδυτικές ευκαιρίες που για τους διαχειριστές κεφαλαίων δεν μπορούν να αγνοηθούν.

 

Προφανώς κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως το ρίσκο δεν είναι μεγάλο, αντιθέτως είναι κατά πολύ υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά παράλληλα οι Ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι των Ευρωπαϊκών, το p/e του ΧΑ υπολογίζεται στην περιοχή λίγο πάνω από το 10 και η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ λειτούργει υποστηρικτικά και για το χρηματιστήριο της Αθήνας.

 

Για πολλούς η συμπεριφορά του χρηματιστηρίου θυμίζει εκείνη της περιόδου πριν τις Ευρωεκλογές όπου όταν όλοι έβλεπαν την καταστροφή να έρχεται και ο Γενικός Δείκτης είχε πτωτική πορεία για τις 1.000 μονάδες, μια συντονισμένη παρέμβαση από Αμερικάνικους επενδυτικούς οίκους και με reports και με κινήσεις στο ταμπλό αντέστρεψαν τις προβλέψεις με αποτέλεσμα κάποιοι να καταγράψουν υπεραξίες.

 

Στ.Κ.Χαρίτος - Αντ. Τάντουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.