ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασανσέρ το Χρηματιστήριο, μεγάλες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

13:45 - 26 Ιαν 2015 | Οικονομία
Ασανσέρ το Χρηματιστήριο, μεγάλες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες
Σε φάση μεγάλων και έντονων διακυμάνσεων έχει εισέλθει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, μία μέρα μετά τις εκλογές. Παρά το γεγονός ότι θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, στην αγορά δεν "αρέσει" το γεγονός ότι θα είναι εξόχως «αντιμνημονιακή», αφού εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετάσχει ο κ. Π. Καμμένος.

Σημειωτέον, ότι χθες ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους οπαδούς του μπορεί να είπε ότι καταργούνται τα μνημόνια, πλην όμως ξεκαθάρισε ότι «δεν θα έρθουμε σε αμοιβαία ρήξη με την Ευρώπη».  Σε κάθε περίπτωση, το ευρώ υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και έντακα χρόνια, ενώ το Χ.Α. κινείται σε ρυθμό καρδιογραφήματος, διατηρώντας πάντως την περιοχή των 800 μονάδων και άνω.

 

Στις τράπεζες βγαίνουν εντολές πώλησης, καθώς στην Πειραιώς που υποχωρεί στα 0,8660 ευρώ έχουν αλλάξει χέρια σχεδόν 17 εκατ. τεμάχια. Οι πωλητές οδηγούν την Eurobank, στα 0,16 ευρώ, την Alpha, στα 0,438 ευρώ και την Εθνική, κ.άτω από το 1,40 ευρώ. Αφενός οι τράπεζες είχαν πραγματοποιήσει ράλι την Παρασκευή, αφετέρου υπάρχουν φήμες για αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Από εκεί και πέρα βρίσκονται στο προσκήνιο τα… χαρτιά της επόμενης μέρας. Η χαμηλή της αποτίμηση ενισχύει την ΓΕΚ/Τέρνα, που οδηγείται στο 1,96 ευρώ με 126 χιλιάδες τεμάχια, στα 5,64 ευρώ ενισχύουν τον Μυτιληναίο οι εντολές αγορών από αμερικάνικα funds, στα 2,17 ανεβαίνει η Βιοχάλκο και πάνω από τα 2 ευρώ η «συστημική» Ελλάκτωρ. Κέρδη και για τη ΔΕΗ, στα 5,84 ευρώ, χαρτί το οποίο λόγω χαμηλής αποτίμησης αρέσεις στα αμερικανικά funds, στα 6,6 ευρώ η μετοχή της Motor Oil και κίνηση πάνω από τα 8,90 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ. Το γεμάτο ταμείο, ο χαμηλός δανεισμός και το άνοιγμα στην Κύπρο ενισχύουν την Aegean, στα 7,60 ευρώ, ενώ εντολές αγορών φαίνεται να βγαίνουν σε MIG και Τιτάνα.

 

Οι συναλλαγές ξεπερούν τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί το τίναγμα των βιαστικών στο άνοιγμα, καθώς η αγορά οδηγήθηκε μέχρι τα χαμηλά των 793 μονάδων. Τα επίπεδα αυτά αποτέλεσαν το έναυσμα για να μπουν οι τολμηροί και λάτρεις του ρίσκου, επαναφέροντας τον δείκτη πάνω από τις 820 μονάδες. Οι εκτιμήσεις των χρηματιστών είναι ότι θα υπάρχουν διακυμάνσεις, αλλά δεν αποκλείουν και γύρισμα της αγοράς υπέρ των αγοραστών, όπως σημειώνει μιλώντας στο «R» ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης.

 

Κατά τα άλλα, οι ανησυχίες διαχωρίζονται σε δυο επίπεδα με το πρώτο να έχει να κάνει με την ευρύτερη κατάσταση του οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινούνται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας και που μόνο ομαλό δεν είναι, ενώ το δεύτερο αφόρα τον τρόπο που θα διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση το τραπεζικό σύστημα. Στο οποίο είναι βασικός ή μεγαλομέτοχος.

 

Αποτέλεσμα είναι οι επιθετικές ρευστοποιήσεις στους τραπεζικούς τίτλους να παρασύρουν το σύνολο των Blue Chips σε οδυνηρές απώλειες, προκαλώντας απογοήτευση στην αγορά που ορμώμενη από την θετική εικόνα της προηγούμενης Παρασκευής έλπιζε σε συνέχιση της αντίδρασης.

Οι πιο ψύχραιμοι του χώρου πάντως συστήνουν στάση αναμονής και όχι κινήσεις πανικού, εκτιμώντας πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμα «άδειασμα» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που με απλά λόγια σημαίνει πως πρόκειται για ένα κύμα πωλήσεων που θα εκτονωθεί.

Από την μεριά τους οι αναλυτές «βλέπουν» ένα σημείο στήριξης στα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη και του FTSE ASE 25, προσθέτοντας πως η πρωινή πτώση τροφοδοτήθηκε και από την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών από τα κερδοσκοπικού χαρακτήρα χαρτοφυλάκια.

 

Στ.Κ.Χαρίτος - Αντ. Τάντουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.