ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακόμα δεν βγήκε κυβέρνηση και ο S&P προειδοποιεί με υποβάθμιση

20:20 - 26 Ιαν 2015 | Οικονομία
Ακόμα δεν βγήκε κυβέρνηση και ο S&P προειδοποιεί με υποβάθμιση
Έκπληξη προκαλεί σε αναλυτές και αγορές, η προειδοποίηση που έσπευσε να απευθύνει η Standard & Poor's την Δευτέρα, στη νέα ελληνική κυβέρνηση για πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας και μάλιστα πριν την προγραμματισμένη για τα μέσα Μαρτίου αναθεώρηση, αν τα πράγματα χειροτερέψουν, 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε με την υπόσχεση ότι θα αναδιαρθρώσει το χρέος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, οπότε το ερώτημα είναι τι είδους ελάφρυνση είναι διατεθειμένοι να δεχθούν και σε τι είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης» δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της S&P για τις κρατικές αξιολογήσεις στην Ευρώπη, Frank Gill.


«Η επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία για την επανεξέταση της ελληνικής αξιολόγησης είναι η 13η Μαρτίου. Ωστόσο μπορεί να παρεκκλίνουμε από την ημερομηνία αυτή αν διαισθανθούμε ότι έχει συμβεί κάτι έκτακτο, το οποίο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για το αξιόχρεο της χώρας» σημείωσε.


Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως η δημοσιονομική επίδοση της χώρας έχει επιδεινωθεί. «Τι σημαίνει για το ΑΕΠ και την εγχώρια ζήτηση ; Και πάλι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι κάτι θετικό» πρόσθεσε. «Τι σημαίνει για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δυστυχώς και πάλι όχι κάτι θετικό, γιατί βλέπουμε εκροές καταθέσεων και την Τράπεζα της Ελλάδα να παρεμβαίνει και να προσφέρει έκτακτη στήριξη ρευστότητας (ELA)» επισήμανε.


«Η πραγματικότητα είναι πως για να αποπληρώσει το επίσημο και εμπορικό χρέος της η Ελλάδα χρειάζεται επιπρόσθετα δάνεια από τον επίσημο τομέα, δεδομένου πως δεν έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές», υπογράμμισε.


Η προειδοποίηση του Frank Gill, προκάλεσε το ειρωνικό σχόλιο του Guardian, ο οποίος λίγο πολύ έκανε λόγο  για ρεκόρ απειλής  υποβάθμισης χώρας , καθώς η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα μόλις είχε πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.


Σημειώνεται ότι η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.