ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήνυμα Merkel σε Τσίπρα και καρφιά Schaeuble

13:50 - 27 Ιαν 2015 | Οικονομία
Μήνυμα Merkel σε Τσίπρα και καρφιά Schaeuble
Με ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα ξεκίνησε η επαφή της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας έχει ήδη διαμορφώσει το πλαίσιο που επιθυμεί να προτάξει η Γερμανία.
 
H Angela Merkel, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Θα ήθελα να Σας συγχαρώ για την εκλογή Σας ως Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αναλαμβάνετε το αξίωμα αυτό σε μία δύσκολη εποχή, έχοντας να αντιμετωπίσετε μεγάλες ευθύνες».
 
Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Reuters o ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε το στίγμα της Γερμανίας εν όψει έναρξης της διαπραγμάτευσης. "Η Ελλάδα δεν υποφέρει από τις αποφάσεις των Βρυξελλών ή του Βερολίνου αλλά από τις αποτυχίες της πολιτικής ελίτ τις τελευταίες δεκαετίες" δήλωσε. Ο Γερμανός αξιωματούχος απάντησε στην κριτική που δέχεται η τρόικα και σε όσους θεωρούν ότι έχει αποτύχει στον στόχο της. 
Υπερασπίστηκε την ορθότητα των προγραμμάτων στήριξης λέγοντας «δεν είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα δεν ήταν καλό», ενώ τόνισε πως η επιτυχία του εξαρτάται από την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
 
Σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία, όπως και τα άλλα κράτη της ευρωζώνης προσέφεραν σημαντική στήριξη στην Ελλάδα, την οποία όμως η χώρα δεν εκμεταλλεύθηκε πλήρως. Προσέθεσε πως δεν μπορεί να πει ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βρίσκεται στη σωστή πορεία, καθώς η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Σημείωσε όμως ότι οι Έλληνες έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους, αλλά αν μη τι άλλο βρίσκονται στο σωστό δρόμο. 
 
Μία ημέρα νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την αντίρρησή του σε κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Δεν υπάρχει ζήτημα για κούρεμα του χρέους» είπε στο γερμανικό κανάλι ARD. «Η Ελλάδα δεν είναι υπερφορτωμένη από την εξυπηρέτηση του χρέους» πρόσθεσε. Σημείωσε πως η ευρωζώνη θέλει να συνεχίσει το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά τόνισε πως αυτό είναι απόφαση της νέας κυβέρνησης.
 
«Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως η Ελλάδα, χωρίς μια συνέχιση αυτού του προγράμματος μπορεί να παραμείνει σε ένα εύλογο οικονομικό μονοπάτι. Αλλά οι εκλογές έγιναν μόλις χθες και η κυβέρνηση σχηματίστηκε με αξιοσημείωτη ταχύτητα. Τώρα πρέπει να της δώσουμε τον χρόνο να πάρει την απόφασή της. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το πρόγραμμα, αλλά αυτό είναι απόφαση δική της», επισήμανε.
 
Γ.Α.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.