ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Zoυρνάδες και νταούλια σε ομόλογα και τραπεζικές μετοχές

15:56 - 27 Ιαν 2015 | Οικονομία
Zoυρνάδες και νταούλια σε ομόλογα και τραπεζικές μετοχές
Ισχυρή άνοδο της τάξης των 60 μονάδων σημειώνει σήμερα το 10ετές ομόλογο αναρριχόμενο στο 9,6%. Πτώση πάνω από 15% στις τραπεζικές μετοχές. 

Γκρεμίζονται τα Ελληνικά ομόλογα και οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τις αγορές με τον πιο εύγλωττο τρόπο να «κουνούν το δάχτυλο» στη νέα κυβέρνηση ότι δεν έχει πολλά περιθώρια και θα πρέπει άμεσα να κλείσει την αξιολόγηση με τους δανειστές. Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο, παρά την αναβάθμιση της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει διάχυτη φημολογία ότι πολύ σύντομα οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Αυτό και μόνο καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος στη διάθεση του νέου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα ακούσει τα πρώτα «μαντάτα» από την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ την ερχόμενη Παρασκευή.

 

Η εικόνα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι τέτοια που ο γενικός δείκτης υποχωρεί με κάθετες απώλειες στα χαμηλά των 774 μονάδων και με συναλλαγές που πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ. Ίδια εικόνα και χειρότερη είναι αυτή της αγοράς των  ομολόγων. Άλμα 243 μονάδων βάσης καταγράφει αυτή την ώρα η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου στο 14,10%, ενώ το 5ετές ομόλογο ενισχύεται κατά 158 μονάδες βάσης στο 11,7%. Ισχυρή άνοδο της τάξης των 60 μονάδων σημειώνει σήμερα και το 10ετές αναρριχόμενο στο 9,6%.

 

Αντίθετα, σταθεροποιητικά και κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους κινούνται οι αποδόσεις στην υπόλοιπη περιφέρεια με αυτή του 10ετούς ομολόγου Ισπανίας στο 1,41%, Πορτογαλίας στο 2,19%, Ιταλίας στο 1,54% και Ιρλανδίας στο 1,1%.

 

Ο δείκτης των τραπεζών καταγράφει απώλειες 15,64%, στις 70 μονάδες, με τους πωλητές που είναι κυρίως hedge funds, να πιέζουν την Eurobank στα χαμηλά των 12,80 ευρώ, την Πειραιώς στα 0,668 ευρώ, την Alpha στα 0,35 και την Εθνική στα όρια του 1 ευρώ. Σα να μην έφτανε αυτό, στην αγορά υπάρχουν πληροφορίες που επιτείνουν την ανασφάλεια των επενδυτών, ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών.

 

Επίσης, στο ΤΧΣ αναμένεται, κατά τις πληροφορίες πάντα, να τοποθετηθεί η κυρία Λούκα Κατσέλη, γνωστή που τον νόμο για τα κόκκινα δάνεια. Ο χρηματιστής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι, «τα NPLs αποτελούν το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τον κλάδο. Αν αλλάξει κάτι, οι τράπεζες θα κληθούν να σχηματίσουν νέες επισφάλειες». Το «R» πάντως από την προηγούμενη Παρασκευή έχει προειδοποιήσει ότι η αγορά θα περάσει σε μία περίοδο μεγάλης νευρικότητας η οποία μπορεί να κρατήσει επί μακρό, αν η κυβέρνηση δεν κλείσει την αξιολόγηση με την τρόικα.

 

Στα της αγοράς νέες βαριές απώλειες για τη ΔΕΗ, στα 5,16 ευρώ, στα 7,78 ευρώ υποχωρεί ο ΟΠΑΠ με τους πωλητές να θυμούνται ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση, στα 7,28 ευρώ υποχωρεί η Aegean, καθώς εκτιμάται ότι λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης, μπορεί να υπάρξει μείωση στην τουριστική κίνηση. Πιέσεις στην ΕΧΑΕ, στα 4,94 ευρώ, στα 8,78 ευρώ υποχωρεί ο ΟΤΕ και στα 3,58 ευρώ τα ΕΛΠΕ. Αντίδραση για τ5ον Μυτιληναίο, στα 5,62 ευρώ, στον Τιτάνα, την Coca Cola, τα Folli Follie και την Jumbo.

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 16:02 - 27 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.