ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

MarketWatch: Το Βερολίνο δεν θα τυλίξει την κυβέρνηση Τσίπρα με τους συνήθεις εκβιασμούς

18:07 - 28 Ιαν 2015 | Οικονομία
MarketWatch: Το Βερολίνο δεν θα τυλίξει την κυβέρνηση Τσίπρα με τους συνήθεις εκβιασμούς
Καθώς οι επενδυτές αναρωτιούνται ποιόν δρόμο θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας, που κέρδισε τις ελληνικές εκλογές με την δύσκολη εντολή να βάλει τέλος την λιτότητα που επέβαλε η ΕΕ, ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός προσφέρει μια καθαρή ένδειξη για την κατεύθυνσή του, με την επιλογή του κυβερνητικού εταίρου του, σχολιάζει το MarketWatch.

Η συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας που εξασφάλισε την ίδια ημέρα με την εκλογική του νίκη, με το κεντρο-δεξιό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα του Πάνου Καμμένου, δείχνει ότι ο νέος πρωθυπουργός κατέχει τόσο από «ορθολογική realpolitik» όσο και από «ιδεολογική πειθώ», γράφει ο Darrell Delamaide στο πρακτορείο.

 

Η επιλογή ενός εταίρου που είναι ακόμη πιο αποφασισμένος να αντισταθεί στις προσταγές της ΕΕ και ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της Γερμανίδας καγκελαρίου, δείχνει ότι η κα Μέρκελ και ο «άκαμπτος υπουργός ορθόδοξης οικονομίας» Βόλφανγκ Σόιμπλε, δεν θα μπορέσουν να «τυλίξουν τους νέους Έλληνες αξιωματούχους με τους συνήθεις τσαμπουκάδες και εκβιασμούς» αναφέρει ο αρθρογράφος.

 

«Η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας έχει game plan,» τονίζει ο αρθρογράφος και «η επιλογή του Καμμένου δείχνει ότι δεν θα αποσύρει τα αιτήματά του από το τραπέζι,» παρά τους θεατρινισμούς στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

 

marketwatch

 

Ο νέος πρωθυπουργός εισέρχεται στις συνομιλίες με «καρότα και μαστίγια» σχολιάζει ο υπότιτλος του άρθρου.  Η πιθανότερη κατάληξη, είναι ότι οι κα Μέρκελ και οι συνεργάτες της θα υποκύψουν σε κάποια μορφή παραχωρήσεων που θα αντιστοιχούν σε μερική «διαγραφή», συμπεραίνει ο κ. Delamaide.

 

Ένα πιο θεμελιώδες ζήτημα, είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του κ. Βαρουφάκης, ζητούν να αλλάξει η οικονομική φιλοσοφία, με την Ευρώπη να αποσύρει την αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα η οποία αποδίδει μόνο για την Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες του Βορρά, που επωφελούνται από τις εμπορικές συνθήκες τις οποίες δημιουργεί το ευρώ.

 

Ζητούν να δημιουργηθεί μια φιλοσοφία ανάπτυξης και επενδύσεων για όλη την ευρωζώνη. Ο κ. Βαρουφάκης, από κοινού με τον Αμερικανό οικονομολόγο James Galbraith, έχει συντάξει ένα λεπτομερές πρόγραμμα που αξιοποιεί προς αυτή την κατεύθυνση τους ήδη υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους.

 

Πρόκειται ένα απολύτως λογικό σχέδιο, καταλήγει το άρθρο. Η κα Μέρκελ είτε «θα δει το φως και θα συνεργαστεί με την Ελλάδα, είτε θα περάσει στην ιστορία ως η ηγέτης που κατέστρεψε την ΕΕ»..

Τελευταία τροποποίηση στις 18:25 - 28 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.