ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P : Σε Credit Watch Negative οι ελληνικές τράπεζες

20:29 - 30 Ιαν 2015 | Οικονομία
S&P : Σε Credit Watch Negative οι ελληνικές τράπεζες
Σε «Credit Watch Negative»,  τοποθέτησε  την αξιολόγηση "CCC+" των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, η Standard and Poor’s , λίγες ημέρες μετά την ίδια τοποθέτηση της αξιολόγηση "Β" της Ελλάδας.

Ο οίκος αξιολόγησης αφήνει παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποβάθμιση της αξιολόγηση των τραπεζών,  αν κριθεί πιθανή η διακοπή της στήριξης τους από την EKT.


Ο  S&P  επισημαίνει, ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, τίθενται σε καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές προοπτικές, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες υποβάθμισης, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί και η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και επίσημων πιστωτών δεν έχουν αίσιο τέλος.


Για τον οίκο η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές κρίνεται σημαντική, καθώς θα στηριχθεί, με αυτόν τον τρόπο η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και η χρηματοδοτική της θέση.


Ταυτόχρονα, ο οίκος αξιολόγησης, υποβάθμισε το χρέος μειωμένης εξασφάλισης των ελληνικών τραπεζών σε «C» από «CC» και επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητά του σε «C».


Ο οίκος διαπιστώνει ότι η θέση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχει επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, εξαιτίας των μεγάλων εκροών καταθέσεων και της έλλειψης πρόσβασης στις αγορές χρήματος. Αυτοί οι παράγοντες έχουν αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.  Έτσι, οι τράπεζες έχουν εξαντλήσει γρήγορα το “μαξιλάρι” ρευστότητας τους, χρησιμοποιώντας τα επιλέξιμα περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη από την ΕΚΤ.


Τέλος, επισημαίνει ότι, θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις αξιολογήσεις των τεσσάρων τραπεζών αν οι ευρωπαϊκές αρχές και η ΕΚΤ διατηρήσει έναν βαθμό της υποστήριξης των ελληνικών τραπεζών.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:51 - 30 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.