ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Βραχυπρόθεσμα αισιοδοξία, μακροπρόθεσμα φόβος

18:31 - 01 Φεβ 2015 | Οικονομία
Χρηματιστήριο: Βραχυπρόθεσμα αισιοδοξία, μακροπρόθεσμα φόβος
Παρά τις τελευταίες ευχάριστες ειδήσεις για τη στήριξη που παρείχαν στην ελληνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης τόσο ο Πρόεδρος Ομπάμα όσο και οι Γάλλοι υπουργοί αλλά και ο κ. Γιουνκέρ, η αγορά έχει σοβαρές επιφυλάξεις για τοποθετήσεις σε μακροχρόνιο επίπεδο, φοβούμενη τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας. 

Βραχυπρόθεσμα λοιπόν μπορεί το χρηματιστήριο να αξιοποιήσει τις τελευταίες ενθαρρυντικές εξελίξειθς, αλλά το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης μόλις έχει αρχίσει και τα πράγματα μπορούν ανά πάσα στιγμή να χαλάσουν.

 

«Δεν υπάρχει ούτε μία δήλωση από τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου που να είναι φιλική προς την αγορά». Διαπιστώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Xρηματιστηριακή κ. Ε. Χαρατσής. Ο δε πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπ. Κυρίτσης προειδοποιεί ότι, «η περίοδος των μεγάλων διακυμάνσεων και νευρικότητας της αγοράς ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα, μέχρις ότου διαφανεί ότι επέρχεται συμφωνία ανάμεσα στη κυβέρνηση και τους δανειστές».

Πώς να πάρει μπροστά η αγορά, διερωτάται κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας. Από την Τρίτη που ορκίστηκε η κυβέρνηση, ο ένας υπουργός δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, με τον κ. Βαρουφάκη ωστόσο, στο τέλος της εβδομάδας να εμφανίζεται… υπέρ. Ο άλλος υπουργός ακυρώνει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν επιλεγεί ήδη οι αντικαταστάτες της ηγεσίας της Επιχείρησης και της θυγατρικής της. Ο άλλος υπουργός δηλώνει ότι θα επαναπροσληφθούν πάλι οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι με αποκορύφωμα την Παρασκευή το βράδυ, που ενώ από το πρωί γινόταν χαμός με τις σπόντες ανάμεσα σε Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ, αποφασίστηκε η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ! Όχι απλώς παγώνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά η κυβέρνηση έχει περάσει τη θέση ότι δεν θέλει ούτε το 1,3 δις. ευρώ από την πώληση των αεροδρομίων στους Γερμανούς.

Όλα αυτά, ενώ κανείς δεν πληρώνει την εφορία και τα δάνεια προς τις τράπεζες, η γεν. γραμματέας εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου αναγκάστηκε να δώσει παράταση ενός μηνός για την πληρωμή του ΦΠΑ και το πρωτογενές πλεόνασμα τείνει να εξαφανιστεί. Οι ξένοι οίκοι, όπως η S&P υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με την Fitch να ετοιμάζεται να προβεί σε κάτι αντίστοιχο στις 15 Μαρτίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές.   Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Δεκέμβριο το ΑΕΠ έκλεισε πάλι σε αρνητικό πρόσημο και οι καταθέσεις στις τράπεζες διαμορφώνονται πλέον σε λιγότερα από 150 δις. ευρώ.

Υπό αυτά τα δεδομένα, τα περιθώρια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο, όσο ελκυστικές κι αν είναι οι αποτιμήσεις (σ.σ. στο 10 το μέσο p/e), μάλλον είναι περιορισμένα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και οι παραδοσιακοί παίκτες της αγοράς, τα ισχυρά funds, όπως η Fairfax, ζητούν από την κυβέρνηση να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία με τους δανειστές.

Από τη Δευτέρα λοιπόν, υπάρχει ανησυχία για νέο κύκλο εσωστρέφειας στην αγορά, με την περιοχή κάτω 690 μονάδων, να κρίνεται από τους αναλυτές ως ανεξέλεγκτη… Κι αυτό, ενώ η κυβέρνηση αναζητεί συμμαχίες στην Ευρώπη για να προωθήσει αποτελεσματικότερα μία συμφωνία για το χρέος.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 01:39 - 02 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.