ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαλλακτική στάση κρατά το Βερολίνο απέναντι στην Ελλάδα

20:52 - 04 Φεβ 2015 | Οικονομία
Διαλλακτική στάση κρατά το Βερολίνο απέναντι στην Ελλάδα
Διαλλακτική στάση κρατούν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια μέρα πριν τη συνάντηση του δεύτερου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Η παραμονή της Ελλάδας εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι βασικός στόχος της Γερμανίας, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία εκτιμά ότι η τύχη της Ελλάδας είναι εντός της ζώνης του ευρώ και δεν φαίνεται να φοβάται ενδεχόμενη διάσπαση της ευρωζώνης λόγω των απαιτήσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

 

«Ό,τι πράττουμε για την Ελλάδα έχει ως γνώμονα να παραμείνει η Ελλάδα τμήμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος στο περιθώριο της συνάντησης που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Γιόσεφ Μουσκάτ στο Βερολίνο. «Δε νομίζω ότι οι θέσεις των άλλων ευρωπαϊκών κρατών έναντι της Ελλάδας διαφέρουν, τουλάχιστον επί της ουσίας», πρόσθεσε η Άγκελα Μέρκελ, αναφέροντας επίσης ότι βρίσκεται σε επαφές τόσο με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, όσο και με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

 

Αναφορικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου και την πολυσυζητημένη πρώτη κατ΄ ιδίαν επαφή της με τον Αλέξη Τσίπρα, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Με αφορμή τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα ανυπομονώ να ακούσω τι έχει να προτείνει ο κύριος Τσίπρας»

 

Μετριοπαθείς τόνους επιλέγει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

 

Από την πλευρά του ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιλέγει να κρατήσει μια πιο μετριοπαθή στάση αναφορικά με τους χειρισμούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο φλέγον ζήτημα του χρέους.

 

Η Ελλάδα κατάφερε πολύ περισσότερα από ό,τι προέβλεπαν πριν τρία χρόνια όλοι οι αναλυτές, ανέφερε ο Β. Σόιμπλε, μία μέρα πριν από τη συνάντησή με τον έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη στο Βερολίνο, ενώ τόνισε ότι ακόμη πρέπει να καταβληθούν «απείρως περισσότερες» προσπάθειες από την Αθήνα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον γερμανό υπ. Οικονομικών η Γερμανία περιμένει προς το παρόν να ακούσει τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα βήματα που προτίθεται να ακολουθήσει.

 

Η συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη αναμένεται κρίσιμη, καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θεωρεί εν πολλοίς το Βερολίνο υπεύθυνο για την επιβολή της σκληρής γραμμής λιτότητας, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Ο Β. Σόιμπλε πάντως εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Ευρώπη στο σύνολό της έχει αναπτύξει αντοχές, ενώ δεν θεωρεί ότι το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ή αλλού θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «πραγματικό σοκ».

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ στο πλαίσιο του καθιερωμένου κυβερνητικού μπρίφινγκ στο Βερολίνο ανέφερε ότι «οι γερμανικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει κατά τις τελευταίες μέρες». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ επανέλαβε ότι «το θέμα ενός κουρέματος ή μιας διάσκεψης για το χρέος δεν αποτελεί θέμα για τη γερμανική κυβέρνηση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.