ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα χέρια του Π. Νικολούδη περνούν ΣΔΟΕ και Επιθεωρητές

13:48 - 07 Φεβ 2015 | Οικονομία
Στα χέρια του Π. Νικολούδη περνούν ΣΔΟΕ και Επιθεωρητές
Ο υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει έναν «οριζόντιο» ρόλο, που θα διαπερνά όλα τα υπουργεία και θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος.

Σύμφωνα με απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Παναγιώτης Νικολούδης αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες που αφορούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και τίθεται επικεφαλής του ΣΔΟΕ και όλων των Σωμάτων Επιθεωρητών, όπως αυτά της Υγείας, των Δημοσίων Έργων και της Δημόσιας Διοίκησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, ο υπουργός Επικρατείας:

  • καταρτίζει συντονισμένα προγράμματα δράσης και ελέγχει την υλοποίηση τους από τους ελεγκτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς και σώματα της Διοίκησης,
  • ασκεί τον επιχειρησιακό έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), των Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου των Υπουργείων, του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), και συντονίζει και εποπτεύει τη δράση τους, καθορίζει τις προτεραιότητες των ελεγκτικών τους δράσεων και τους αναθέτει τη διενέργεια συντονισμένων ή επιμέρους ελέγχων και διορίζει από κοινού με τους συναρμόδιους Υπουργούς τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ και τους επικεφαλής των Υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο αυτό
  • εκπροσωπεί την κυβέρνηση σε διεθνείς οργανισμούς και όργανα και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων κρατών για ζητήματα συνεργασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος.

Στις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας ανήκουν το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και το Σώμα Επιθεώρησης Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ).

Στις αρμοδιότητές του κ. Νικολούδη περιλαμβάνονται οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες και η νομοθετική πρωτοβουλία, η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων, η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα, πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με συναρμόδιους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.