ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το δράμα της ελληνικής αγοράς σε 5 διαγραμματα από το Marketwatch

14:26 - 17 Φεβ 2015 | Οικονομία
Το δράμα της ελληνικής αγοράς σε 5 διαγραμματα από το Marketwatch
Η Ελλάδα που πλήττεται από την κρίση χρέους έχει "κλέψει" τα βλέμματα από την κατρακύλα της τιμής του πετρελαίου, αναφέρει το Marketwatch, σε σημερινό του δημοσίευμα, στο οποίο επιχειρεί με διαγράμματα να δείξει πως η χώρα ταράσσει μια σειρά κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

market

 

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ένας τρόπος για να καταλάβουμε την "ψυχολογία" στην Ελλάδα είναι να παρατηρήσουμε το ETF των 20 μεγαλύτερων εισηγμένων ελληνικών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα δούμε τις έντονες διακυμάνσεις που αντανακλούν την μετάβαση των επενδυτών από τον φόβο στην αισιοδοξία, όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα.

 

Ειδικότερα, ο GREK που δημιουργήθηκε το 2011, σημείωσε άλμα 13,2% στις 4 Φεβρουαρίου καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του, μετά βυθίστηκε κατά 10,4% στην επόμενη συνεδρίαση καταγράφοντας την Τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά. Η δεύτερη μεγαλύτερη βουτιά του δείκτη καταγράφηκε στις 28 Ιανουαρίου, όταν ο GREK έχασε 11,6%.

 

market2

 

Ακόμα και με τα περιστασιακά ισχυρά του κέρδη, το προηγούμενο εξάμηνο το ελληνικό ETF βίωσε βαριές απώλειες, χάνοντας συνολικά το 40% της αξίας του.

 

Ειδικότερα, το GREK σημείωσε μια από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στα διεθνή ETF το 2014, εν μέσω κλίματος ανησυχίας για την πορεία της ελληνικής κρίσης, την καρδία της ευρωκρίσης.

 

Οι ελληνικές μετοχές θα χρειαστούν χρόνο ή πολύ καλά νέα για να ανακτήσουν τα προηγούμενα υψηλά τους.

 

market3

 

Οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα ελληνικά ομόλογα, ωθώντας την απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου – που κινείται αντίστροφα σε σχέση με την τιμή του ομολόγου – πάνω από το 11%.

 

Αν ωστόσο πιστεύετε πως το 11% είναι τεράστια υπόθεση, τότε αρκεί να ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν, όταν το 2011 η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου φλέρταρε με το 37%. Ακολούθησε η αναδιάρθρωση του χρέους το 2012.

 

market4

 

Το ευρώ είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες να χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, πριν ακόμα αναζωπυρωθούν οι ανησυχίες γύρω από την ελληνική κρίση χρέους που ενέτειναν τις πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα.

 

Οφείλεται το χαμηλό 11 ετών του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο ελληνικό δράμα; Μάλλον όχι, σύμφωνα με αναλυτές.

 

Το “shock value” της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, φαίνεται να πειβαρύνει τις αγορές, σχολίασε ο Boris Schlossberg, διευθυντής της FX Strategy στην BK Asset management νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει την πιθανότητα ενός Grexit, ενώ ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν πως το ευρώ αποτελεί βαρίδι στα τρέχοντα επίπεδα.

 

market5

 

Αναφορικά με το “shock value” της ελληνικής κρίσης στις διεθνείς αγορές, σημειώνεται ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο κατάφερε να ανακάμψει στα ιστορικά υψηλά που πέτυχε τον Δεκέμβριο.

 

Ειδικότερα, αυτή την εβδομάδα ο S&P έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής φέτος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.