• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Deutsche Welle: Η τρόικα έχει ευθύνη για την αποτυχία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

16:43 - 17 Φεβ 2015 | Οικονομία
Έχει και η τρόικα ευθύνη για την αποτυχία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σχολιάζει ο Αλέξανδρος Κρητικός, επικεφαλής ερευνητής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος αναφέρεται στα αίτια της σημερινής κακοδαιμονίας και μερικής αποτυχίας του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, αλλά και στα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

 

Θεωρεί ότι η εικόνα στην Ελλάδα είναι αντιφατική, καθώς από τη μία πλευρά το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων φαίνεται να στηρίζει τους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης, αλλά από την άλλη πλευρά όλο και περισσότεροι Έλληνες αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, φοβούμενοι νέα επιδείνωση της κρίσης.

 

Μπορεί η ΕΚΤ να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους; «Για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα η Ευρώπη μπορεί ασφαλώς να διασφαλίσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω των μηχανισμών έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό δεν λειτουργεί. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να εδραιώσει εμπιστοσύνη στην πολιτική της και στα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει και να αρχίσουν να πιστεύουν τη δέσμευσή της ότι θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη, να παραμείνει στο ευρώ. Όσο υπάρχει αυτή η ανασφάλεια και όσο οι Έλληνες αντιδρούν σε αυτήν παίρνοντας τα χρήματά τους από τις τράπεζες, η Ελλάδα θα έχει τεράστιο πρόβλημα», λέει ο Αλέξανδρος Κρητικός.

 

«Βαθιά διχασμένη η ελληνική κοινωνία»

 

Ο Γερμανός δημοσιογράφος δεν μπορεί να αντιληφθεί πώς κάποιος θεωρεί σωστούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ταυτόχρονα δείχνει στην πράξη ότι δεν τους εμπιστεύεται, πηγαίνοντας στην τράπεζα για να πάρει τα χρήματά του. Ο Αλέξανδρος Κρητικός υποστηρίζει ότι είναι και αυτό μία ακόμη ένδειξη για τον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας.

 

«Από τη μία είναι εκείνοι που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν τίποτα και χαίρονται με τη φασαρία που γίνεται και από την άλλη εκείνοι που εγκαταλείπουν τη χώρα, αν και θα μπορούσαν να κάνουν κάτι για την Ελλάδα, τοποθετώντας εκεί τα χρήματά τους.

 

Φοβάμαι ότι αυτή η μερίδα είναι εν τέλει πιο σημαντική για τη χώρα και για την επιβίωσή της. Πρέπει να πω ότι αυτό που έγινε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες μπορεί να φαίνεται καλό “για την κερκίδα”, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μία επικοινωνιακή καταστροφή που δεν συμβάλλει στο να εδραιωθεί εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω ότι είναι καιρός να αλλάξει αυτό, γιατί όσο λιγότερο αλλάζει, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η εξάρτηση από την Ευρώπη», υποστηρίζει ο κ. Κρητικός.

 

Επίμονες οι ερωτήσεις για τα αίτια της κακοδαιμονίας. Πρώτος ύποπτος το πελατειακό κράτος και η έλλειψη αξιοκρατίας: «Πραγματικά, στον κρατικό τομέα το βασικό κριτήριο για μια δουλειά δεν είναι ποιος μπορεί να την κάνει καλύτερα, αλλά ποιος “είναι δικός μας”. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει την οικονομική ανέχεια», εκτιμά ο επικεφαλής ερευνητής του DIW.

 

«Κατασκευαστικό λάθος» στην τρόικα

 

Ωστόσο, ο Αλέξανδρος Κρητικός δεν παραλείπει να επισημάνει και τις ευθύνες των εκπροσώπων της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, με λίγα λόγια της περίφημης «τρόικας». Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι υπήρχε εξ αρχής ένα «κατασκευαστικό λάθος» στις αρμοδιότητες της τρόικας, η οποία εμφανίστηκε ως ελεγκτής και όχι ως συμπαραστάτης στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

 

«Η τρόικα περιορίστηκε σε ρόλο ελεγκτικό. Δεν ανέλαβε σε καμία στιγμή ρόλο συμβουλευτικό ή υποστηρικτικό, γιατί δεν ήταν αυτή η αποστολή της. Θα μπορούσε να έχει αυτόν τον ρόλο, έτσι ώστε, πρώτον να καταστεί σαφές και στην ελληνική κυβέρνηση ποιές μεταρρυθμίσεις θα ήταν απολύτως απαραίτητες και δεύτερον να διαμορφωθεί μία κοινή γραμμή, ώστε και ο απλός κόσμος στην Ελλάδα να καταλάβει πόσο σημαντικές θα ήταν οι μεταρρυθμίσεις. Από τη στιγμή που δεν έγιναν όλα αυτά, μπορούμε να πούμε μετά την πάροδο πέντε ετών ότι και η τρόικα έχει μία ευθύνη για την αποτυχία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος», λέει ο Αλέξανδρος Κρητικός.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman