ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Πρώτες ενδείξεις για συμφωνία

17:55 - 20 Φεβ 2015 | Οικονομία
Eurogroup: Πρώτες ενδείξεις για συμφωνία
Συμφωνία επί κειμένου φαίνεται πως επιτεύχθηκε στο Eurogroup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η μορφή της συμφωνίας και εάν θα είναι οριστική, ή θα χρειαστεί να οριστικοποιηθούν στη συνέχεια κάποιες λεπτομέρειες. Του κειμενου που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση,  προηγήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις, μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων,  με τον ΥΠΟΙΚ, Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βολφγκανγκ. Σόιμπλε, για να καταλήξκουν σε ένα κοινό αποδεκτό πλαίσιο συμφωνίας. Λόγω των διαβουλεύσεων η έναρξη του Eurogroup, καθυστέρησε κατά τρεις ώρες. Μάλιστα λίγο πριν τη συνεδρίαση ο   Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο ενημέρωσε  ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κυριακή. Την ίδια ώρα, Ευρώπη στέλνει μήνυμα για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και διαψεύδει το δημοσίευμα του Spiegel, ότι η ΚΕΤ ετοιμάζεται για Grexit.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι μετά τη συνάντησή τους, στο Παρίσι, και μετά από σχετική ερώτηση. με μια φωνή δήλωσαν ότι η Ευρώπη εργάζεται εντατικά για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.


«Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και η θέση της Γαλλίας είναι ότι πρέπει να κάνουμε το παν, και οι δύο πλευρές, ώστε να υπάρχει μια μεγαλύτερη συνοχή στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ. «Δεν γνωρίζω κανένα σενάριο που να μιλά για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» πρόσθεσε.


Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε για το ίδιο θέμα , ότι από τότε που υπάρχουν ελληνικά προγράμματα, η γερμανική πολιτική και η πολιτική όλων των κρατών-μελών έχουν στόχο να παραμείνει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα.


Η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, όμως σημείωσε ότι απομένουν ακόμη πράγματα
που πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας.


Ξεκάθαρος για το ίδιο ζήτημα ήταν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ,  ο οποίος σε συνέντευξη του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «WirtschaftsWoche» ο τόνισε  πως δεν θα συμβεί ένα Grexit.


Ωστόσο, τονίζει πως οι Έλληνες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύεις τους και προειδοποιεί τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.


Συνεχείς συναντήσεις για εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας

Σε αυτό το πλαίσιο, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup,  υπήρξε συνάντηση του  προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον  επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί και την  επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ακολούθησαν  ξεχωριστές επαφές των τριών αξιωματούχων με τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και τον Γιάννη Βαρουφάκη ώστε να επιχειρηθεί με βάση τις συναντήσεις αυτές να ετοιμαστεί ένα συμβιβαστικό κείμενο.

 

Υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία, δήλωσε μετά τις επαφές, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που πάντως χαρακτήρισε περίπλοκο το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.


«Το αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο. Βρίσκομαι σε συνομιλία με τους βασικούς παράγοντες για να βρεθεί λύση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Υπάρχει κάποια αισιοδοξία, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο. Ελπίζω να είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω το αποτέλεσμα σε μερικές ώρες» σημείωσε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο  Γερούν Ντέισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί σχημάτισαν «μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό», πρόσθεσε η πηγή.

 Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.


«Το διακύβευμα ήταν η προετοιμασία» του Eurogroup καθώς «όλοι θέλουν μια λύση» στο ελληνικό ζήτημα, σημείωσε και αναφερόμενος στην ουσία των επαφών, τόνισε ότι «οι συζητήσεις αφορούσαν ένα πακέτο» το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε η Ελλάδα, στους εταίρους της στην ευρωζώνη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

 

Μοσχοβισί: Αναγκαία και εφικτή η λύση

«Αναγκαία και εφικτή» θεωρεί τη συμφωνία, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση.


Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, από την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντέισελμπλουμ, βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και με την Επιτροπή και έχει επιτευχθεί πρόοδος. Βέβαια, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά θα εργαστούμε εντατικά για να επιτύχουμε μια συμφωνία.


«Είμαι πεπεισμένος ότι μια λύση είναι εφικτή», σημείωσε ο Γάλλος Επίτροπος, τονίζοντας ότι επιθυμία όλων είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.


«Μένει μόνο μία εβδομάδα ως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα και είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση», συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί. «Δεν θα είναι μια απλή συνεδρίαση, αλλά όλοι επιθυμούν τη λύση», πρόσθεσε.


Βαρουφάκης :  Ελπίζω ότι στο τέλος θα έχουμε λευκό καπνό


«Έχουμε κάνει το 1/5 του δρόμου, ελπίζω στο τέλος να έχουμε «λευκό καπνό», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.


Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ένα βήμα, αλλά δέκα βήματα, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος για να προσθέσει: Οι εταίροι πρέπει να μας συναντήσουν όχι στα μισά του δρόμου αλλά στο ένα πέμπτο. Ελπίζω να υπάρχει κάποια συμφωνία και πιστεύω πως θα το πετύχουμε, πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.


Σόιμπλε: πρέπει να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ


Φειδωλός στις δηλώσεις του ήταν ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

 

«Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο να πούμε, θα δούμε τι θα γίνει σήμερα», δήλωσε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι το θέμα δεν αφορά μεμονωμένες χώρες, αλλά την Ευρώπη. 


«Πρέπει να είμαστε σε θέση να έχουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι  πρέπει να βρεθούν λύσεις και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ, καθώς και ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά οι προηγούμενες συμφωνίες.


Σαπέν: Δεν υπάρχει η επιλογή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ 


Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τόνισε ότι δεν υπάρχει η επιλογή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς και ότι πρέπει να γίνει δουλειά ώστε «η Ελλάδα να αισθάνεται άνετα εντός της ευρωζώνης και η ευρωζώνη να αισθάνεται επίσης άνετα με την Ελλάδα».


«Όλοι εργαζόμαστε, όλοι θέλουμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Θα πρέπει να δούμε με ποια ταχύτητα, αλλά όλοι θέλουμε να βρούμε μια συμφωνία», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός.

Σέλινγκ: Υπάρχουν σημεία που χρειάζονται επεξήγηση


«Θέλουμε να βρούμε μία λύση. Η Ελλάδα έδειξε πως το θέλει. Αλλά οι προϋποθέσεις πρέπει να εκπληρωθούν», δήλωσε ο Αυστριακός  υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.


Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σήμερα είναι πιθανό να υπάρξει λύση για την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι η συγκεχυμένη επικοινωνία πρέπει να σταματήσει καθώς πρέπει να γίνει συζήτηση πάνω σε απτές προτάσεις.


Οβερτβελντ: Η ελληνική επιστολή δείχνει καλές προθέσεις


Την ίδια ώρα, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ, δήλωσε πως η ελληνική επιστολή δείχνει καλές προθέσεις, αλλά αφήνει κενά.


«Η ελληνική επιστολή δείχνει καλές προθέσεις αλλά αφήνει πολύ χώρο για ερμηνείες. Είναι απαραίτητες οι εξηγήσεις», τόνισε ο Οβερτβελντ και επισήμανε πως το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης από την Ελλάδα δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας και επανέλαβε ότι χρειάζονται εξηγήσεις.

Λουίς Ντε Γκίντος: Βήμα στην σωστή κατεύθυνση το ελληνικό αίτημα


Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος από την πλευρά του, εξέφρασε την ελπίδα οι Ευρωπαίοι εταίροι και η ελληνική πλευρά να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση δήλωσε ότι είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά μπορεί να τελειοποιηθεί»

Τελευταία τροποποίηση στις 21:06 - 20 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.