ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Handelsblatt: Αίτηση για παράταση του ελληνικού προγράμματος υπέβαλε ήδη ο Σόιμπλε

12:53 - 24 Φεβ 2015 | Οικονομία
Handelsblatt: Αίτηση για παράταση του ελληνικού προγράμματος υπέβαλε ήδη ο Σόιμπλε
Αίτηση για την παράταση του ελληνικού προγράμματος υπέβαλε ήδη στο γερμανικό κοινοβούλιο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα της Handelsblatt.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας το αίτημα περί 4μηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος στον πρόεδρο της γερμανικής βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ. Όπως αναφέρεται στην 4σέλιδη επιστολή, «δεδομένου ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τις δεσμεύσεις της και δεδομένης της συνεννόησης στο Eurogroup, η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την προτεινόμενη παράταση». Ωστόσο, όπως προστίθεται, «η αίτηση αυτή κατατίθεται υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα καταθέσει μια πρώτη λίστα με μεταρρυθμίσεις και ότι οι τρεις θεσμοί θα αποφανθούν ότι τα μέτρα αυτά συνιστούν μια επαρκή βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης».

 

Με την επιστολή αυτή ο Β. Σόιμπλε ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για να αποφασίσει το γερμανικό κοινοβούλιο επί του ελληνικού αιτήματος στα τέλη της εβδομάδας. Στόχος είναι η κανονική ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως αναφέρει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παροχής περαιτέρω βοήθειας. Όπως αναφέρει η επιστολή «η παράταση δίνει χρόνο για διαβουλεύσεις επί ενδεχόμενων διάδοχων συμφωνιών».

 

«Μπορεί να ληφθεί υπόψη η ευελιξία που παρέχει το πρόγραμμα»

 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «μπορεί να ληφθεί υπόψη η ευελιξία που παρέχει το πρόγραμμα» ενώ χαρακτηρίζει σημαντική την αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, «γνωστοί μέχρι πρότινος ως τρόικα».

 

Στην επιστολή του ο κ. Σόιμπλε απαριθμεί τις παραχωρήσεις που έκανε η Ελλάδα η οποία υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, τη «στενή συνεργασία» με τους θεσμούς αλλά και «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της προώθησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

 

Παράλληλα, «η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην ακυρώσει ήδη υλοποιημένα μέτρα και να μην εφαρμόσει μονομερώς μέτρα τα οποία θα απειλήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και την δημοσιονομική σταθερότητα», γράφει ο κ. Σόιμπλε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.