ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πάγο" στη χρηματοδότηση του Δημοσίου βάζει ο Ντάισελμπλουμ

10:18 - 25 Φεβ 2015 | Οικονομία
"Πάγο" στη χρηματοδότηση του Δημοσίου βάζει ο Ντάισελμπλουμ
Δεν έδειξε καμία πρόθεση για στήριξη της Ελλάδας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο, επιμένοντας πως η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τετραμήνου.  

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση-τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επέμεινε ότι η χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου, με την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τετραμήνου, δειυκρινίζοντας παράλληλα πως θα ισχύσουν οι κανόνες αξιολόγησης που ίσχυαν για την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και πως το χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία των φορολογικών εσόδων και των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην ερώτηση-παρέμβαση που έκανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, υποστήριξε ότι το Eurogroup έκανε ένα σοβαρό λάθος προγραμματισμού στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει το Δημόσιο να διαχειριστεί επαρκώς τις υποχρεώσεις του ήδη από το Μάρτιο. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ επεσήμανε, επίσης, ότι έχει χαθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής διαχείρισης με τα φορολογικά έσοδα να εμφανίζουν πτώση 1 δισ. ευρώ το μήνα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζει σχέδια πάταξης της φοροδιαφυγής και φορολόγησης των πλουσίων ενώ οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου βρίσκονται σε φάση κατάρρευσης.

Ο κ. Κύρτσος υποστήριξε ότι πίσω από τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιείται και μια εικόνα ομαλότητας υπάρχει ένα ολοένα διευρυνόμενο χρηματοδοτικό κενό που, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε αρνητικές εξελίξεις.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:27 - 25 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.