ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πράσινο φως" αν και απρόθυμα θα δώσει η Μπούντεσταγκ στην παράταση του ελληνικού προγράμματος

13:55 - 26 Φεβ 2015 | Οικονομία
"Πράσινο φως" αν και απρόθυμα θα δώσει η Μπούντεσταγκ στην παράταση του ελληνικού προγράμματος
Το «πράσινο φως» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να δώσουν τα μέλη της γερμανικής κάτω Βουλής στην αυριανή ψηφοφορία, παρότι σε μεγάλο βαθμό οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την συμφωνία απρόθυμα λόγω των ανησυχιών ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) ψήφισε υπέρ της παράτασης της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα, σήμερα, παραμονή της ψηφοφορίας στη γερμανική κάτω Βουλή (Bundestag) για το θέμα.

 

Στη δοκιμαστική ψηφοφορία, 22 βουλευτές τάχθηκαν κατά της παράτασης και 3 απείχαν. Συνολικά, 311 βουλευτές απαρτίζουν την κοινοβουλευτική ομάδα των συντηρητικών της Αγγελα Μέρκελ.

 

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της παράτασης.

 

«Αυτό το κάνουμε όχι εξαιτίας των άξεστων σχολίων (εκ μέρους της Ελλάδας), αλλά διότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης» δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU.

 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε την έγκριση της παράτασης της ελληνικής σύμβασης με το επιχείρημα ότι η Αθήνα δεν εξασφαλίζει ηπιότερους όρους, αλλά απλώς περισσότερο χρόνο.

 

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα των CDU/CSU, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε πριν από τη δοκιμαστική ψηφοφορία ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας έθεσαν σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης μπορεί να ανακληθεί, εάν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σύμφωνα με πληροφορίες των συμμετασχόντων βουλευτών.

 

Βουλευτές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι ο Βόλφαγκνγκ Σόιμπλε είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης «θέτει σε δοκιμασία την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων» με συνεντεύξεις στις οποίες επαναφέρει τη συζήτηση για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους και εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα διεθνή της χρέη.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους για τη συμφωνία με την Αθήνα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα, μόνο το 21% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παράτασης, σχολιάζει το Reuters.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.