ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τακτική της ασφυξίας και η συμφωνία του Απριλίου

19:51 - 27 Φεβ 2015 | Οικονομία
Η τακτική της ασφυξίας και η συμφωνία του Απριλίου
Όρους χρηματοδοτικής ασφυξίας προσπαθούν να επιβάλουν οι εταίροι στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση προς την Αθήνα  για επίσπευση των διαδικασιών υπογραφής νέας συμφωνίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που έρχεται μετά από μπαράζ αναφορών στο διεθνή Τύπο, που έκαναν λόγο για ότι ΕΕ και ειδικά η Γερμανία, ετοιμάζονται για νέο δάνειο ύψους 30 δις. ευρώ και νέο  μνημόνιο για την Ελλάδα, η ευρωζώνη θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την έλλειψη επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, αυξάνοντας την πίεση για  να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που είχε απορρίψει.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης ελπίζουν ότι η έλλειψη ρευστότητας θα αναγκάσει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει σε μεταρρυθμιστικά σχέδια πριν από το τέλος Απριλίου.


«Η χρηματοδοτική ασφυξία χρησιμοποιείται για να πιέσει τους Έλληνες να αρχίσουν πολύ γρήγορα συζητήσεις για την αξιολόγηση και να την ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς να περιμένουν καν το τέλος Απριλίου» είπε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.


Αυτή τη στιγμή όλες οι επιλογές της κυβέρνησης για χρηματοδότηση  αντιμετωπίζουν προβλήματα:

  •  η μεταφορά 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, δεν θα είναι διαθέσιμη μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ελλάδα.
  • τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, με απόφαση του Eurogroup, μεταφέρθηκαν στον EFSF και μόνο με νέο αίτημα και απόφαση μπορούν να αποδεσμευτούν και μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών .
  • η έκδοση εντόκων ή βραχυπρόθεσμων ομολόγων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, έχει πιάσει το «ταβάνι»15 δισ. ευρώ, με την ευρωζώνη να αρνείται μέχρι στιγμής  να αυξήσει το όριο αυτό, για  να μην ερμηνευτεί ως χρηματοδότηση κυβερνήσεων από την ΕΚΤ. Ο λόγος είναι πως οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν τα έντοκα ως ενέχυρα για να λάβουν ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα.

Ειδικά για τα έντοκα μάλιστα πρόσωπο με γνώση του τρόπου σκέψης της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters πως μια αύξηση του ορίου των εντόκων είναι «εξαιρετικά απίθανη».


Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα, για μια περίοδο,  καθυστερώντας πληρωμές σε προμηθευτές ή δανειζόμενη από κρατικές οντότητες όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, αν και η ελληνική κυβέρνηση πιθανόν να έχει ήδη εξαντλήσει μέρος αυτών, όπως αναφέρει μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.


Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές αυτές θα έδιναν μία ανάσα στην Αθήνα μόνο για μερικές εβδομάδες, καθώς οι μηνιαίες της ανάγκες ανέρχονται στα 4.5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου όπου προβλέπεται 1.5 δισ. για μισθούς και συντάξεις και 1 δισ. για έξοδα στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.


Με δεδομένο την υστέρηση εσόδων  κατά 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, αλλά και με τον σκόπελο, της αποπληρωμής δανείου του ΔΝΤ το Μάρτιο,  τόκων  ύψους 800 εκατ. τον Απρίλιο και  8 δισ. προς τους επίσημους πιστωτές, εκ των οποίων τα 6,5 εκατ. ευρώ στην ΕΚΤ, αξιωματούχος της ευρωζώνης, εκτίμησε ότι στο τέλος η ελληνική κυβέρνηση θα έχει μόνο μία επιλογή: να υιοθετήσει  σκληρά μέτρα και να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τον Απρίλιο, για να μπορέσει να εκταμιεύσει την δόση των 7,2 δισ. για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.