ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Η ΕΚΤ δύσκολα θα δώσει έγκριση για έντοκα γραμμάτια

16:03 - 02 Μαρ 2015 | Οικονομία
Reuters: Η ΕΚΤ δύσκολα θα δώσει έγκριση για έντοκα γραμμάτια
Πηγή του Reuters- "γνώστης του σκεπτικού της ΕΚΤ" χαρακτηρίζει ως κάτι πολύ απίθανο το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να άρει τον περιορισμό της έκδοσης εντόκων γραμματίων στην Ελλάδα πέρα των 15 δισ ευρώ.

 

Η αύξηση του ορίου θα έδινε την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να βάλει στα Ταμεία της κεφάλαια της ΕΚΤ μέσω των έκτακτων προγραμμάτων ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά, ως γνωστός, η Κεντρική Τράπεζα απαγορεύεται να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, αν και η ΕΚΤ θέλει να αποφύγει να παίξει αποφασιστικό ρόλο στο μέλλον της Ελλάδας, αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας, φοβούνται ότι μπορεί να προκληθεί έξοδος της χώρας απ' τη Νομισματική Ένωση μέσω ενός ατυχήματος που μπορεί να προκληθεί από μία στάση πληρωμών που δεν θα υποστηρίζεται όμως από ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Ήδη ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως σημειώνει το πρακτορείο, έχει μιλήσει για το θέμα με τον Μάριο Ντράγκι και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΚΤ όταν είχαν συναντηθεί στις αρχές του περασμένου μήνα. Ωστόσο τα “γεράκια' Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την Αθήνα και την εξάρτηση της απ' τη χρηματοδότησης της ΕΚΤ, με κάποιους να θέλουν ακόμα και να απαγορευτεί στην Ελλάδα η χρηματοδότηση ανεξαρτήτως των συνεπειών.

Όπως έλεγε ανώνυμα αξιωματούχος της ΕΚΤ στο πρακτορείο: "Θα συμφωνήσω με τη θεωρία ότι εάν ξεφορτωθείς ένα σάπιο μήλο, τότε θα επωφεληθούν τα υπόλοιπα".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.