ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CNBC: "Το παιχνίδι χοντραίνει" για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

17:10 - 03 Μαρ 2015 | Οικονομία
CNBC: "Το παιχνίδι χοντραίνει" για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας
Επενδυτές και παρατηρητές των εξελίξεων στην ευρωζώνη έμειναν απορημένοι σήμερα, έπειτα από τα ανάμεικτα δημοσιεύματα για το εάν η Ευρώπη εξετάζει τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, σχολιάζει το CNBC.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, την Δευτέρα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος ανακοίνωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης συζητούσαν ένα νέο σχέδιο διάσωσης για τη χώρα ύψους 30-50 δισ. ευρώ, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι δεν έχουν γίνει τέτοιες συζητήσεις.

 

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Παμπλόνα, ο Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε πως ένα τρίτο πακέτο διάσωσης θα έθετε πιο ευέλικτες συνθήκες για την Ελλάδα.

 

Ωστόσο, το παιχνίδι "χόντρυνε" όταν το Reuters ανέφερε ότι εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως δεν υπάρχουν συζητήσεις για νέο σχέδιο διάσωσης και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης συμφώνησαν.

 

Το ότι η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα οικονομική βοήθεια –ίσως μεγαλύτερη από αυτή που φέρεται να της παρέχεται- δεν είναι νέο, αλλά η συζήτηση για μια τρίτη διάσωση εξέπληξε αρκετούς. Είναι μόλις δύο εβδομάδες από την ημέρα που οι διεθνείς πιστωτές της χώρας επέκτειναν το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για τέσσερις μήνες προκειμένου να δώσουν στη νέα κυβέρνηση χρόνο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

 

Οι αναλυτές αντέδρασαν στα ανάμεικτα μηνύματα με αμηχανία. «Στην Ευρώπη, η μόνη χώρα που της αρέσει να είναι στο προσκήνιο είναι η Ελλάδα. Παρά την τετράμηνη παράταση της δανειακής συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κάνει τολμηρές δηλώσεις και δεν λείπουν και οι αντίθετες δηλώσεις από τους πιστωτές επίσης», τόνισε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής της Ava Trade.

 

Στο μεταξύ, ο Aslam δήλωσε ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να πληρώσει τις δαπάνες της στο τέλος του μήνα. Η κρίσιμη τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί από τους πιστωτές «μόλις η χώρα εφαρμόσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», προειδοποίηση. Οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνουν αλλαγές στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα και μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

 

Ο Michael Hewson της CMC Markets επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει στο προσκήνιο για τους επενδυτές. «Η Ελλάδα συγκεκριμένα, συνεχίζει να αποτελεί αιτία ανησυχίας με τις αντιφατικές αντιδράσεις που έρχονται από την Αθήνα αναφορικά με την προθυμία της κυβέρνησης να τηρήσει την συμφωνία που φάνηκε να σφραγίζεται την προηγούμενη εβδομάδα», αναφέρει σε σημείωμά του.

 

«Φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές αντιδράσεις από τους πολιτικούς στην Αθήνα για τη συμμόρφωση με τους όρους της τρέχουσας συμφωνίας διάσωσης».

 

Στο μεταξύ, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και των γειτόνων της στην ευρωζώνη, έχουν αγγίξει «χαμηλό» σημείο, καθώς η Ελλάδα επιτέθηκε κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας το Σαββατοκύριακο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε τις χώρες ότι δημιούργησαν έναν «άξονα» κατά της Αθήνας στη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων διάσωσης.

 

cnbc

 

Η Γερμανία επίσης αναφέρθηκε στη δήλωση αυτή, κατηγορώντας την Ελλάδα για «foul play». Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυτό ήταν ένα ασυνήθιστο foul. «Δεν το κάνουμε αυτό στο Eurogroup, δεν είναι σωστό», δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών χθες.

 

Αξιωματούχοι της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης –και ως εκ τούτου του μεγαλύτερου πιστωτή της Ελλάδας- έχουν «απηυδήσει» με το συνεχιζόμενο δράμα διάσωσης. Μάλιστα, ένας αξιωματούχος της Γερμανίας δήλωνε στο CNBC την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε μια «προσβλητική» συμπεριφορά στη διάρκεια των συζητήσεων.

 

Καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η Κομισιόν αναγκάστηκε να παρέμβει και να μεσολαβήσει, δηλώνοντας ότι επιδιώκει να διατηρηθεί η ενότητα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.