ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Γερμανία δεν έχασε ούτε σεντ από τη διάσωση της Ελλάδας - Πήρε τόκους 360 εκατ. ευρώ

14:16 - 05 Μαρ 2015 | Οικονομία
Μέχρι στιγμής το γερμανικό δημόσιο δεν έχει χάσει ούτε ένα σεντ από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ «αντιθέτως, η Αθήνα έχει καταβάλει τόκους στη Γερμανία για τη δανειακή βοήθεια. Μεταξύ 2010 και 2014 η KfW (γερμανική επενδυτική τράπεζα) έχει αποδώσει στο γερμανικό δημόσιο έσοδα από τόκους συνολικού ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ».

Αυτό τονίζει σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Rheinische Post, το οποίο βασίζεται σε 40σέλιδη απάντηση που απέστειλε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έπειτα από κατάλογο ερωτήσεων που κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς αναφορικά με την πολιτική διάσωσης έναντι της Ελλάδας, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

 

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα επισημαίνει: «Ένας στους δυο νέους στην Ελλάδα είναι άνεργος, οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας συρρικνώθηκαν από το 2009 κατά 25 % ενώ το χρέος αυξήθηκε δραματικά. Πέντε χρόνια μετά ο απολογισμός της πολιτικής διάσωσης στην Ελλάδα είναι καταστροφικός. Αυτό αναγκάζεται να παραδεχθεί και το γερμανικό υπoυργείο Οικονομικών σε 40σέλιδη απαντητική επιστολή που απέστειλε έπειτα από κατάλογο ερωτήσεων που κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς».

 

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπήρχε κάποια εναλλακτική επιλογή: «Η εναλλακτική επιλογή σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας που θα είχε ως συνέπεια ένα πολύ μεγάλο κόστος προσαρμογής», αναφέρει το υπ. Οικονομικών στην απαντητική του επιστολή, σύμφωνα με την εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

 

Στη συνέχεια, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών καταγράφει αναλυτικά τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας και το πώς διαμορφώθηκαν οι οικονομικοί δείκτες τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην κατακόρυφη αύξηση του δημόσιου χρέους, αποτέλεσμα της δραματικής συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 22%. Την ίδια ώρα, μεταξύ 2010 και 2013, αισθητά κατώτερα των προσδοκιών ήταν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, αφού αντί των προβλεπόμενων 22 δισ. εισέρρευσε στα κρατικά ταμεία μόλις ένα δις ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας.

 

Αναφορά γίνεται επίσης στις δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ανέργων, ειδικά στους νέους, αλλά και στην όξυνση της φτώχειας.

 

Η πολιτική διάσωσης «απέτυχε παταγωδώς»

 

Η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης καταδεικνύει πώς η πολιτική της διάσωσης προκάλεσε ύφεση και φτώχεια, χωρίς να βελτιώνει την οικονομική κατάσταση της χώρας, σχολιάζει ο βουλευτής της Αριστεράς Αντρέι Χούνκο, παραπέμποντας, στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ελληνικό δημόσιο μεταξύ 2012 και 2014 από τα 46 στα 78 δισ. ευρώ. Η πολιτική της διάσωσης «απέτυχε παταγωδώς», σύμφωνα με τον ίδιο.

 

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μπορεί να παραμένει ανοιχτό εάν η Γερμανία λάβει ποτέ τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα, ωστόσο μέχρι στιγμής το γερμανικό δημόσιο δεν έχει ζημιωθεί καθόλου, ενώ αντιθέτως η Αθήνα έχει καταβάλει τόκους 360 εκατ. ευρώ στη Γερμανία για τη δανειακή βοήθεια.

 

«Για τα επόμενα χρόνια όμως η γερμανική κυβέρνηση αναμένει χαμηλότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 20 εκατ. ευρώ ετησίως», σημειώνεται.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:25 - 05 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.