ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξαιρετικά πιεστικές οι προθεσμίες για την ελληνική κυβέρνηση, τονίζει ο Σουλτς

16:22 - 05 Μαρ 2015 | Οικονομία
Εξαιρετικά πιεστικές οι προθεσμίες για την ελληνική κυβέρνηση, τονίζει ο Σουλτς
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει λίγο χρόνο για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ενώ ταυτόχρονα, να διαμορφώσει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που θα αντανακλά την ψήφο του ελληνικού λαού», εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο EurActiv.gr, στην οποία σημειώνει ότι το ερχόμενο 4μηνο είναι κρίσιμο.

Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, ο Αλέξης Τσίπρας είχε λίγο χρόνο να γίνει από ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ πρωθυπουργός της χώρας, ενώ τόνισε ότι «το πρόβλημα φυσικά είναι ότι αυτή η ''περίοδος χάριτος'' δεν υπήρξε ποτέ για την ελληνική κυβέρνηση, λόγω των εξαιρετικά πιεστικών προθεσμιών [...]Θα πρέπει πάντα να έχουμε αυτό στο μυαλό μας όταν μιλάμε για αυτή την κυβέρνηση».

 

Έκανε επίσης λόγο για «κρίσιμο τετράμηνο», μέσα στο οποίο όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν ευελιξία και να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη.

 

«Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι κρίσιμοι για την τύχη των δεσμεύσεων της Ελλάδας και του σεβασμού της επιθυμίας των ψηφοφόρων. Ο κύκλος μπορεί να τετραγωνιστεί, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να δείξουν κάποια ευελιξία. Αλλά προτού δειχθεί αυτή η ευελιξία, πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη θα επανέλθει μόνο εάν όλοι χρησιμοποιήσουν αυτό το 4μηνο παράθυρο ευκαιρίας εποικοδομητικά, εξετάζοντας ειδικά το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία του Eurogroup ομαλά και γρήγορα», υπογράμμισε.

 

Παράλληλα, ο κ. Σουλτς εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης της υφιστάμενης πολιτικής λιτότητας, επειδή το βάρος της έχει πέσει στις πλάτες των αδύναμων.

 

«Οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη ζητούν αλλαγή πολιτικής και οι πολιτικοί έχουν δημοκρατικό καθήκον να ακούσουν και να πράξουν αναλόγως. Επιπλέον, και εξίσου σημαντικό, μια αλλαγή θα ήταν λογική καθώς το βάρος της εξυγίανσης έχει πέσει πάρα πολύ στις πλάτες των αδυνάμων και επίσης, επειδή η απόλυτη προσαρμογή από μόνη της δεν θα φέρει την ανάπτυξη», σημείωσε.

 

Αναφορικά με την πολυσυζητημένη νέα παράταση μέχρι το 2017 που πήρε το Παρίσι από την Κομισιόν για να μειώσει το έλλειμμά του, συμφώνησε, λέγοντας ότι η Γαλλία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

«Συμφωνώ με τα συμπεράσματα της Κομισιόν. Η Γαλλία μειώνει τον προϋπολογισμό της πάρα πολύ και έχει σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης για μείωση δαπανών ύψους 50 δισ. ευρώ. Επίσης, πρόσφατα πέρασε πολύ σημαντικούς νόμους που πρόκειται να αναμορφώσουν σημαντικά το οικονομικό περιβάλλον. Επομένως, σε όλα τα επίπεδα η Γαλλία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Γαλλία πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες εξυγίανσης και εξακολουθεί να υπόκειται σε αυστηρή επιτήρηση του προϋπολογισμού της.

 

Ερωτηθείς εάν οι τωρινές εύθραυστες σχέσεις Μόσχας-Βρυξελλών μπορεί να οδηγηθούν σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο, τόνισε ότι οι σχέσεις «δεν είναι ακόμη σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή» και πρέπει να εργαστούμε όλοι για αποκλιμάκωση και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

 

«Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο και θα πρέπει να πω πολύ ξεκάθαρα ότι αυτή τη στιγμή η Ρωσία δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Παρά το γεγονός αυτό, από την πλευρά μας, μπορώ ακόμα να πω ότι υπάρχει ετοιμότητα για την ανοικοδόμηση των σχέσεων με τη Ρωσία», κατέληξε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.