ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταβολές ύψους 386 εκατομμυρίων στους αγρότες και επιστροφές παράνομων επιδοτήσεων στην ΕΕ

21:30 - 05 Μαρ 2015 | Οικονομία
Καταβολές ύψους 386 εκατομμυρίων στους αγρότες και επιστροφές παράνομων επιδοτήσεων στην ΕΕ
Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναμένεται να καταβάλει 386 εκατ. ευρώ για άμεσες ενισχύσεις και αποζημιώσεις το επόμενο διάστημα στους αγρότες σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου, σε άτυπη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με δημοσιογράφους. 

Πιο συγκεκριμένα από 9 μέχρι 11 Μαρτίου θα δοθούν στους αγρότες 192 εκατ. ευρώ σε ενιαίες και ειδικές ενισχύσεις για το βαμβάκι, από τις 15 ως τις 31 Μαρτίου θα καταβληθούν οι ενισχύσεις που εκκρεμούν  από την περίοδο 2010 - 2011, σε διάφορους τομείς και το διάστημα 1 με 9 Μαρτίου θα δοθούν τα ποιοτικά παρακρατήματα για ελαιόλαδο, βοοειδή κ.ά.

Τα υπόλοιπα για την ενιαία ενίσχυση του 2012 θα καταβληθούν τον Μάιο. Συνολικά, από τις αρχές Μαρτίου έως τον Μάιο θα δοθούν 273 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα καταβληθούν αποζημιώσεις 113 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές σε αγρότες.


Συγκεκριμένα:

  • Έως τις 17 Μαρτίου θα δοθούν 25 εκατ. ευρώ για ζημιές που προκλήθηκαν έως την Άνοιξη του 2014.

  • Έως τις αρχές Απριλίου, θα καταβληθούν 35 εκατ. ευρώ για ζημιές που προκλήθηκαν έως το περασμένο φθινόπωρο.

  • Έως τον Μάιο θα δοθούν 40 εκατ. ευρώ για ζημιές σε Θεσσαλία, ¨Ήπειρο, Στερεά κ.ά. από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.

  • Έως τέλη Μαΐου θα πρέπει να καταβληθούν 13 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2014 στο ζωικό κεφάλαιο που προκλήθηκαν από ασθένειες (λύσσα, ευλογιά και καταρροϊκός πυρετός).

Στο μεταξύ ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι στο υπουργείο υπάρχει ένας φάκελος με βεβαιωμένα πρόστιμα 1,3 δις ευρώ και καταλογισμούς περίπου 1,2 δις, δηλαδή σύνολο 2,5 δις ευρώ.

Ήδη στις αρχές του 2015 καταβλήθηκαν για τα βεβαιωμένα πρόστιμα  από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 215 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 398 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθούν μέσα στο 2016. «Για τα υπόλοιπα 700 εκατομμύρια θα προσπαθήσουμε, με νέες προσφυγές και συζητήσεις με την Ευρώπη να τα απομειώσουμε», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, «φωτιά παραλάβαμε και αυτό οι αγρότες πρέπει να το καταλάβουν».


Η νέα πολιτική ηγεσία θα επιδιώξει να μην καταβάλλει ετησίως για πρόστιμα και καταλογισμούς, ποσό που θα ξεπερνά το 10% των εισροών τον χρόνο, δηλαδή περίπου 220 εκατ. ευρώ ετησίως.


Πάντως, ο κ. Αποστόλου, διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζητά συμψηφισμό με τις επιδοτήσεις. Παράλληλα τόνισε ότι, σύντομα θα ετοιμαστεί ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι  οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους δεν θα θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα.


Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:01 - 05 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.