ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Der Spiegel: Να δώσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις για να μην έχει δικαιολογία ο Τσίπρας

11:45 - 14 Μαρ 2015 | Οικονομία
Υπέρ της αποπληρωμής μέρους των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα τάσσεται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, με την κεντρική του ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, λέγοντας ότι αυτό είναι ηθικά και πολιτικά σωστό, αλλά και ότι μια τέτοια κίνηση θα εμπόδιζε την κυβέρνηση Τσίπρα να συνεχίσει να συνδέει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας με το παρελθόν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση απειλεί με κατάσχεση γερμανικών ιδιοκτησιών στο ελληνικό έδαφος αν και παρόμοιες προσπάθειες έχουν αποτύχει στο παρελθόν στα διεθνή δικαστήρια. Επιπλέον ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι η απαραίτητη αποζημίωση θα ήταν μια λύση για τη σημερινή κρίση χρέους.

 

Αυτό δεν είναι τίμιο, εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και ενώ έχει υπάρξει μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων στο πλαίσιο της ΕΕ, σημειώνει ο αρθρογράφος.

 

Ωστόσο, στη συνέχεια επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση διευκολύνει την κριτική αν αναφέρεται στο θέμα αυτό με τη λογική «ότι έχει τελειώσει».

 

Η Γερμανία κατάφερε μετά την επανένωσή της, με έξυπνες διατυπώσεις και διαπραγματευτικές τακτικές να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να προβάλει περαιτέρω απαιτήσεις. Έτσι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση γλίτωσε την πληρωμή του αναγκαστικού δανείου των 476 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που πήραν οι Ναζί.

 

Καταγραφή

 

Επιπλέον η Γερμανία δεν έχει αποζημιώσει άλλα θύματα των Ναζί βασιζόμενη σε τεχνικά επιχειρήματα αλλά και γιατί κάποιες στιγμές η πολιτική ή η οικονομική πίεση ήταν πολύ μεγάλη. Η αποζημίωση για καταναγκαστικά έργα καταβλήθηκε όταν οι Γερμανικές εταιρείες βρέθηκαν αντιμέτωπες με ομαδικές αγωγές στις ΗΠΑ. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να υπάρξει και τώρα για τους Έλληνες επιζώντες από τις σφαγές των Ναζί και για τις οικογένειές τους, σχολιάζει το δημοσίευμα.

 

Το περιοδικό υπενθυμίζει ότι την ηθική υποχρέωση είχε αναγνωρίσει και ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του το 2014 στην Ελλάδα. Σε οικονομικό επίπεδο, υποστηρίζει ο συντάκτης, η καταβολή των αποζημιώσεων είναι οικονομικά εφικτή για τους σφαγιασθέντες στο Δίστομο καθώς είναι ύψους 28 εκατ. ευρώ. Και πολιτικά η αποζημίωση θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα: η Γερμανία αναγνωρίζει το αίτημα της πολύ μικρότερης Ελλλάδας - όχι λόγω πίεσης αλλά λόγω καταδίκης.

 

Με μια απόφαση για καταβολή αποζημίωσης θα αποσυνέδεε το παρελθόν από το παρόν της Γερμανίας. Γιατί τα χρήματα θα κατευθύνονταν μόνος προς εκείνους που επηρεάστηκαν. Η κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο, η οποία τώρα παίρνει ακόμα και τα αποθεματικά των ταμείων για να βρει χρήματα, θα έχει μια δικαιολογία λιγότερη για τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:46 - 14 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.