ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαμένη στα υπουργεία… η ΚΥΑ για να «ανοίξει» το πρόγραμμα επιχορήγησης για εγκατάσταση φυσικού αερίου

11:31 - 20 Μαρ 2015 | Οικονομία
15 εκατομμύρια ευρώ αναζητούν διέξοδο να βγουν στην αγορά καθώς από τον προηγούμενο φθινόπωρο εκκρεμεί η έκδοση σε ΦΕΚ της νέας ΚΥΑ, με την οποία θα μπορούν οι καταναλωτές να επωφεληθούν του προγράμματος επιχορήγησης για την αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου με αντίστοιχη φυσικού αερίου, η οποία φτάνει έως και το 60% του συνολικού κόστους μετατροπής. 

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Μπαλάσκα Γενικό Διευθυντή της ΕΠΑ Αττικής, αν και το πρόγραμμα θα έπρεπε ήδη να “τρέχει”, λόγω των εκλογών και την αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης το ΦΕΚ που είχε δημοσιευθεί και κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης στις 21 Ιανουαρίου “κόλλησε” εκεί. Έτσι, απαιτείται νέα κοινή υπουργική απόφαση από τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας και Οικονομικών για να μπορέσουν να εγκριθούν οι αιτήσεις των καταναλωτών που ήδη έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους. Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμα η υπογραφή του κ. Βαρουφάκη. Ήδη μόνο στην περιοχή της Αττικής έχουν υποβληθεί 3.000 αιτήσεις.

 

Πάντως πέρα από τις επιδοτήσεις εξοπλισμού η … γεωπολιτική δίνει ανάσες στα νοικοκυριά καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου συμπαρασύρει και το φυσικό αέριο. Ωστόσο το γεγονός ότι το δολάριο ανεβαίνει «φρενάρει» αυτήν την πτώση καθώς η ενέργεια διεθνώς τιμολογείται στο αμερικανικό νόμισμα.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΠΑ Αττικής, η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση στο διάστημα Οκτωβρίου 2014 με Φεβρουάριο 2015 ήταν κατά μέσο όρο 29 % χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ το 2013 είχε φτάσει και περίπου το 40%.. Περαιτέρω μειώσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα σε συνέχεια της πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου (που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τις τιμές του φυσικού αερίου), όπως ανέφεραν όμως σήμερα τα στελέχη της ΕΠΑ Αττικής θα ςεράσουν στις καταναλώσεις του Μαίου οπότε ουσιαστικά η περίοδος θέρμανσης θα έχει λήξει. Δηλαδή περαιτέρω όφελος θα έχουν κυρίως οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

 

Για το σημαντικό ζήτημα υιοθέτησης Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως έχει η ΔΕΗ, ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι ενώ το έχει ζητήσει τόσο η εταιρεία, όσο και η πολιτεία, αυτό το θέμα είναι αρμοδιότητας της ΡΑΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα είναι στο 3% (καθυστέρηση 60 ημερών), δηλαδή περίπου 4 εκατομμύρια, ενώ το 2014 έγιναν διακοπές σε 500 περίπου μετρητές. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η εταιρεία πρώτα περνά σε διακανονισμό με τον πελάτη και το τελευταίο στάδιο είναι η διακοπή.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αυξηθεί η διείσδυση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα και το 2014 καταγράφηκαν συνολικές πωλήσεις της τάξεως των 157,5 εκατ. ευρώ και κέρδη για την ΕΠΑ, μετά φόρων, ύψους 10,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το 2014 αυξήθηκαν οι νέες συνδέσεις κατά 41%, ενώ το 65% των τιμολογίων είναι οικιακοί καταναλωτές.

Από τα στοιχεία της ΕΠΑ προκύπτει ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών επικεντρώνεται στην αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο προκειμένου να επωφεληθούν από τη χαμηλότερη τιμή του καυςίμου αλλά και να απαλλαγούν από τα προβλήματα που συνδέονται με τις κεντρικές θερμάνσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα Ιουλίου 2013 με Ιούλιο 2014 οι αιτήσεις για αυτόνομα συστήματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 90 % ενώ σε ετήσια βάση (2013 με 2014) τα νέα συμβόλαια που υπεγράφησαν συνολικά αυξήθηκαν κατά 41 % (6271 από 4452) και οι αιτήσεις αυτονομίας κατά 60 %.

 

Ωστόσο η κατανάλωση φυσικού αερίου πέρυσι μειώθηκε κατά 3,5 %, λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών αλλά και της κρίσης. Η εταιρία διατηρεί σε ισχύ το πρόγραμμα χρηματοδότησης των καταναλωτών με άτοκα δάνεια προκειμένου να μετατρέψουν τη θέρμανση από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, το οποίο από εφέτος επεκτάθηκε και στις αυτόνομες θερμάνσεις.

 

Σύμφωνα τέλος με στοιχεία για τις τιμές του φυσικού αερίου σε άλλες χώρες της ΕΕ που παρουσίασε ο κ. Μπαλάσκας το οικιακό τιμολόγιο στην Ελλάδα (με στοιχεία α' εξαμήνου 2014, μαζί με τους φόρους) είναι φθηνότερο σε σχέση με Σουηδία, Πορτογαλία, Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Αυστρία και ακριβότερο από τη Γερμανία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία.

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.