ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την οχταμερή

19:45 - 20 Μαρ 2015 | Οικονομία
Αντιπαράθεση στη Βουλή για την οχταμερή
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε στη Βουλή, το αποτέλεσμα της  συμφωνίας που επετεύχθη την Πέμπτη τα ξημερώματα στην οχταμερή συνάντηση.  

Σ. Θεοδωράκης: «Κάντε μεταρρυθμίσεις, όσο είναι καιρός»


«Η χώρα βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας» υπογράμμισε εμφατικά από τη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Αφήστε τα λεξικά και κυβερνήστε» συνέστησε αυστηρά, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αποδείξουν ότι έχουν μεταρρυθμιστική ατζέντα, και πρόθεση να οδηγήσουν τη χώρα προς τα εμπρός, με μεγάλες αλλαγές, δηλώνοντας για και πάλι διαθέσιμος να στηρίξει με το κόμμα του την όποια προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.


Ανεβαίνοντας στο βήμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε, επίσης, από την κυβέρνηση «να ρίξει τις κορώνες του εθνολαϊκισμού» προειδοποιώντας ότι «η συνέχιση αυτής της πολιτικής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο μεγάλο αδιέξοδο».


«Ήδη το κράτος μένει από ρευστότητα, το τραπεζικό σύστημα είναι σχεδόν νεκρό, ο ιδιωτικός τομέας βιώνει την απόλυτη οικονομική ασφυξία, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους ή πληρώνονται μόνο έναντι», σχολίασε σε δραματικούς τόνους ο κ. Θεοδωράκης για να προσθέσει: «Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν έχουν κανένα δικαίωμα να οδηγήσουν τη χώρα σε μια δήθεν ηρωική συντριβή. Δεν υπάρχει ηρωική ήττα. Η ήττα είναι ταπείνωση και συμφορά για τους πολίτες».


Σχολιάζοντας τη δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι είναι πιο αισιόδοξος μετά τη χθεσινή συμφωνία, ο επικεφαλής του Ποταμιού συμφώνησε ότι «οφείλουμε να την συμμεριστούμε». Διαπίστωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει «να βάλει τέλος στις γενικόλογες διακηρύξεις αγάπης προς την Ευρώπη και να καταλήξει άμεσα σε μια οριστική συμφωνία με τους εταίρους μας».


«Εμείς σας είπαμε είμαστε εδώ. Γιατί αυτό που προέχει είναι να σώσουμε τη χώρα. Και θα μου επιτρέψετε να πω όχι μόνο εμείς. Η πλειοψηφία του κοινοβουλίου μπορεί να είναι μαζί σας, αν πραγματικά τολμήσετε να κάνετε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Κάποιοι ίσως επειδή έχουν καταλάβει τα λάθη τους, κάποιοι ίσως γιατί φοβούνται τη στιγμή που θα ξεσπάσει ο θυμός της κοινωνίας. Αρπάξτε λοιπόν την ευκαιρία. Αφήστε τα λεξικά και πιάστε τη δουλειά» συνόψισε ο κ. Θεοδωράκης.


Β. Βενιζέλος: «Επιδεινώθηκε η θέση της χώρας»


Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε στην Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος διερωτώμενος αν ο,τι συνέβη στο Εurogroup «ήταν μια πολιτική επιτυχία».


«Διεξήχθη πολιτική διαπραγμάτευση και κέρδισε η χώρα κάτι; Έχουμε αποσαφηνίσει τη δημιουργική ασάφεια της απόφασης του Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου προς όφελος της χώρας;», ερώτησε ρητορικά ο ίδιος υποστηρίζοντας πως «αυτό που συνέβη είναι η πιστοποίηση πως χάσαμε ένα ολόκληρο μήνα» και «πως σήμερα 20 Μαρτίου επιβεβαιώνουμε το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου και στο μεταξύ η πραγματική οικονομία έχει εγκαταλειφθεί, τα έσοδα υστερούν, οι τράπεζες χειμάζονται και η χώρα διαπραγματεύεται από χειρότερη θέση».


Στο ίδιο μήκος επέμεινε: «Αυτό που γίνεται είναι δυστυχώς ότι τελικά εθελοτυφλούμε και η πλειοψηφία αυτοπαραμυθιάζεται χρησιμοποιώντας μια διπλή γλώσσα χωρίς αποτέλεσμα. Διότι φυσικά το να λες συνεχώς άλλα έξω και άλλα μέσα, δεν οδηγεί πουθενά».


Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «το δίλημμα είναι υπαρκτό, σκληρό και ανυπέρβλητο: Ή πηγαίνεις στη ρήξη και τη χαίρεσαι και την απολαμβάνεις επειδή ζεις στο δικό σου Κούγκι αλλά δεν έχεις εντολή της κοινωνίας να το κάνεις, ή ακολουθείς το δρόμο της ευθύνης και του πολιτικού κόστους, αλλά εκεί δεν έχεις την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να το κάνεις, γιατί δεν έχεις πείσει απλώς το εκλογικό σώμα, έχεις πείσει και τους ίδιους τους βουλευτές σου ότι θα κάνεις κάτι άλλο».


Ενώ εκτίμησε ότι η «η χώρα διολισθαίνει ολοένα σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων και αυτό μειώνει τη διαπραγματευτική μας ικανότητα, διότι έχουμε χάσει τα βασικά πλεονεκτήματα».


Αναφερθείς στον κατάλογο μεταρρυθμίσεων που ζητήθηκαν από την ελληνική πλευρά είπε ότι ισοδυναμεί με τιμωρία. «Σε βάζω να γράψεις μόνος σου το μνημόνιο». Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «όλα έγιναν απροετοίμαστα, με μία κατά τη γνώμη μου αδιανόητη αφέλεια η οποία εκδηλώνεται στον τρόπο με τον οποίον βιώνετε τον όψιμο και επιπόλαιο φιλοαμερικανισμό σας. Τώρα θα πάρει ο Πρόεδρος Ομπάμα να μαλώσει την Καγκελάριο Μέρκελ κι αυτό είναι το όραμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, έτσι λειτουργούν τα πράγματα στον διεθνή συσχετισμό», σημείωσε.


Επεκτείνοντας την κριτική στα θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος, ο κ. Βενιζέλος, σχολίασε: «Έχετε συνείδηση του τι συμβαίνει στη χώρα αυτούς τους δύο μήνες; Έχετε αίσθηση του ζητήματος ασφάλειας και του φρονήματος του αισθήματος του ελληνικού λαού; Κατάληψη της Νομικής Αθηνών, αιχμαλωσία της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνεχείς επιθέσεις στα αφύλακτα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ανταπόκριση της Αστυνομίας, αντιφάσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό».


Ν. Βούτσης: Δεν έχουμε δεσμεύσεις


Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δεσμεύσεις: «Μας λέτε για δεσμεύσεις, διαπλοκή και εξαρτήσεις. Έχουμε πολλά κακά γιατί δεν είχαμε εμπειρία διακυβέρνησης και εξουσίας. Έχουμε όμως τουλάχιστον ένα καλό, ότι δεν υπάρχει κανένας που να μας πάρει τηλέφωνο για να μας πει τι να κάνουμε. Και ελπίζω να μην υπάρξει ως το τέλος», τόνισε. Ενώ είπε ότι «έχουμε πραγματικές κόκκινες γραμμές» είπε. Και πρόσθεσε: «Ακούσατε να γίνονται αναφορές σε συντάξεις, μισθούς, ασφαλιστικό, εκποίηση δημοσίου πλούτου. Αυτή είναι μια πραγματική κόκκινη γραμμή». 


«Ελπίζω ότι δεν θα γίνει δυνατόν να υπογράψουμε ή να εφαρμόσουμε πράγματα που έχουν σχέση με αυτά», πρόσθεσε και κατηγόρησε τους επικριτές της κυβέρνησης για «πολιτική μικρότητα».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.