ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φυγή μπροστά με «άσσο στο μανίκι» τη φοροδιαφυγή

21:03 - 26 Μαρ 2015 | Οικονομία
Φυγή μπροστά με «άσσο στο μανίκι» τη φοροδιαφυγή
Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση.

Αναζητώντας τους κατάλληλους τρόπους, για την αντιμετώπιση των δυο φαινομένων που μαστίζουν τη χώρα, η κυβέρνηση ζήτησε την τεχνική βοήθεια της Ελβετίας, με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά και τον αρμόδιο για την πάταξη της διαφθοράς υπουργό Επικρατείας, Π. Νικολούδη να συναντώνται με τον Ελβετό υφυπουργό για διεθνή Οικονομικά θέματα Ζακ ντε Βατεβίλ.


Στη συνάντηση καταγράφηκε η ανάγκη επανεκκίνησης της συνεργασίας μεταξύ των ελβετικών και των ελληνικών αρχών για θέματα φορολογίας κι ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία και αποφασίστηκε η υλοποίηση μιας συμφωνίας – οδικού χάρτη ως προς τα ζητήματα αυτά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.


Οι ίδιες πηγές, αφήνοντας αιχμές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανέφεραν ότι οι ελβετικές αρχές εξέφρασαν την απορία τους για την απουσία ενδιαφέροντος από τις ελληνικές αρχές κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα για εκκρεμείς υποθέσεις ελλήνων πολιτών κι επιχειρήσεων στην Ελβετία.


Όπως τονίζουν από την προηγούμενη κυβέρνηση υποβλήθηκαν, μόνο δεκαπέντε αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων φορολογικού ενδιαφέροντος.


Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Ζακ ντε Βάτερβιλ, δήλωσε πρόθυμος η χώρα του να παράσχει την σχετική τεχνογνωσία, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ παρέπεμψε και στην συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ, η οποία θα ενεργοποιηθεί το 2017 και θα έχει ως βάση την ανταλλαγή στοιχείων, μεταξύ των κρατών, για να εντοπίζονται οι φοροφυγάδες διεθνώς.


«Τα εργαλεία υπάρχουν, θα συναντηθούμε ξανά σύντομα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ελβετός υφυπουργός Οικονομικών.


Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να μην χαθεί άλλος χρόνος και να αξιοποιήσουν τις φορολογικές τους αρχές προκειμένου ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παράνομων οικονομικών συναλλαγών, ενώ αναμένεται να οριστεί και νέα συνάντηση αμέσως μετά το Πάσχα.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:43 - 26 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.