ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο γρίφος του ΦΠΑ στα «κοσμοπολίτικα» νησιά

15:19 - 02 Απρ 2015 | Οικονομία
Ο γρίφος του ΦΠΑ στα «κοσμοπολίτικα» νησιά
Το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Οι δανειστές πιέζουν να αλλάξει συνολικά το καθεστώς εξαιρέσεων ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να δει πώς θα λύσει το σχετικό γρίφο αυξάνοντας τα έσοδα. Η Νάντια Βαλαβάνη πάντως δηλώνει ότι «εξακολουθώ να θεωρώ σωστή μία τέτοια κίνηση».

Η κ. Βαλαβάνη, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο των Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτο Παραδιά, αναφερόμενη στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είπε ότι «είναι δύσκολο να υπάρξει γεωγραφικός προσδιορισμός απ΄ ότι καταλαβαίνω» όμως έσπευσε να συμπληρώσει ότι δεν διαφωνεί με ένα τέτοιο μέτρο.

 

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, έσπευσε δε να πάρει πίσω την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, που έλεγε ότι ακόμη και αν δεν έχει εισπραχτεί ενοίκιο, ο ιδιοκτήτης οφείλει να πληρώσει φόρο, λέγοντας ότι θα υπάρξει τροπολογία που θα διορθώνει αυτό το μέτρο και θα παρατείνει το περυσινό καθεστώς, δηλαδή το δικαίωμα εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων.

 

Σε ό, τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η κ. Βαλαβάνη υποστήριξε ότι θα αλλάξει αφού πρώτα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες, το αργότερο έως τον Ιούνιο. Διευκρίνισε ακόμη ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα έχει αφορολόγητο το οποίο θα αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο στην α΄ κατοικία.

 

«Από τον νέο φόρο ακινήτων καταβάλλουμε προσπάθεια να εξαιρείται η μικρή και ένα μέρος από την μεσαία ιδιοκτησία» είπε η υπουργός.

 

Ο Στράτος Παραδιάς τόνισε ότι όταν λέμε να πληρώνουν όλοι να εννοούμε όλοι, γιατί εάν υπάρξει αφορολόγητο με τον ίδιο εισπρακτικό στόχο τότε κάποιοι θα πρέπει να πληρώσουν διπλάσιο φόρο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.