ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Telegraph: Σενάρια εξόδου από το ευρώ

12:46 - 03 Απρ 2015 | Οικονομία
Telegraph: Σενάρια εξόδου από το ευρώ
Καθώς ο χρόνος λιγοστεύει, η κυβέρνηση επιμένει να ακροβατεί, παίζοντας ένα αμφίβολης αποτελεσματικότητας παιχνίδι διαρροών προς τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Τελευταίο περιστατικό, η πληροφορία που δημοσιεύει σήμερα Παρασκευή 2 Απριλίου η Telegraph η οποία επικαλούμενη πηγές «κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται σε σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, εκτός κι αν η ευρωζώνη κάνει βήματα για την εκτόνωση της κρίσης.

 «Είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση. Αν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε πτώχευση προς το ΔΝΤ ή σε πτώχευση προς τον ελληνικό λαό δεν θα προβληματιστούμε» λέει στην εφημερίδα  Έλληνας ανώτατος αξιωματούχος. «Μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια σιωπηρή διαδικασία καθυστέρησης της πληρωμής στο ΔΝΤ. Αυτό θα προκαλέσει παραλήρημα στις αγορές και θα σημάνει ότι το ρολόι θα αρχίσει να χτυπά γρηγορότερα» προσθέτει η ίδια πηγή.

 

Η Telegraph επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τη δόση των 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στις 14 Απριλίου εκτός και αν η Ευρωζώνη αποφασίσει να καταβάλει έγκαιρα την επόμενη δόση του δανείου.

 

Όπως σημειώνει, η εικόνα που έχει η Αθήνα είναι ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Θέλουν να μας περάσουν μέσα από ένα τελετουργικό ταπείνωσης και να μας υποχρεώσουν σε κατασχέσεις. Προσπαθούν να μας βάλουν σε μια θέση στην οποία είτε θα πρέπει να πτωχεύσουμε απέναντι στον ελληνικό λαό ή να υπογράψουμε μια συμφωνία που είναι πολιτικά τοξική για εμάς. Αν αυτός είναι ο στόχος τους τότε δεν θα πρέπει να υπολογίζουν σε εμάς» δηλώνει η ίδια πηγή.

 

telegraph grexit

 

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι έχουν πλήρη επίγνωση ότι μια σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές ρισκάρει την πρόκληση μιας αλυσιδωτής αντίδρασης. Επιμένουν, γράφει η βρετανική εφημερίδα, ότι προτιμούν να εξετάσουν το χειρότερο σενάριο από το να εγκαταλείψουν τις εκλογικές δεσμεύσεις.


telegraph grexit2

 

«Θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα τις εθνικοποιήσουμε και μετά θα εκδώσουμε IOUs αν χρειαστεί και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να γίνουμε προτεκτοράτο της ΕΕ» αναφέρει πηγή της Telegraph.

 

«Θέλουν από εμάς να επιβάλουμε έλεγχο στο κεφάλαιο και να προκαλέσουμε πιστωτική κρίση μέχρι του σημείου η κυβέρνηση να γίνει τόσο αντιδημοφιλής ώστε να πέσει» δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Θέλουν να μας κάνουν παράδειγμα και να δείξουν ότι καμία κυβέρνηση στην ευρωζώνη δεν έχει το δικαίωμα να έχει δική της βούληση. Δεν πιστεύουν ότι θα αποχωρήσουμε ή ότι ο λαός θα μας στηρίξει αλλά κάνουν λάθος και στους δύο υπολογισμούς τους» καταλήγει.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:56 - 03 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.