ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Telegraph: Τεχνική χρεοκοπία μετά τις 9 Απριλίου;

14:43 - 05 Απρ 2015 | Οικονομία
Η βρετανική Telegraph αναφέρει πως η Ελλάδα ενδέχεται να γίνει το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος στην ιστορία που θα αθετήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις, αφού η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ακόμη μία κρίσιμη προθεσμία στο «δράμα της διάσωσης της» την προσεχή εβδομάδα.

Η Αθήνα, μετά από έναν οδυνηρό Μάρτιο, βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόβλημα ρευστότητας,καθώς πρέπει να πληρώσει 458 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη 9 Απριλίου, υπενθυμίζει η Telegraph. Τι θα γίνει, όμως, αν δεν αποπληρώσει τη δόση στις 9 Απριλίου;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνυπολογίζοντας το γεγονός πως κανένα ανεπετυγμένο κράτος δεν έχει ποτέ αθετήσει επισήμως τις υποχρεώσεις του, σε περίπτωση που η Ελλάδα το πράξει, αυτομάτως θα ενταχθεί στην ατιμωτική λίστα των εθνών που σπαράσσονται από τον πόλεμο και στους διεθνείς παρίες που έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν το Ταμείο εγκαίρως.

telegraph imf

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει, πως το να χάσει η Αθήνα την προθεσμία πληρωμής αυτό θα πυροδοτησει και άμεσα μία χρεοκοπία, αφού σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ, θα της παρασχεθεί μία 30ήμερη περίοδος χάριτος, κατά την οποία θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό και πριν η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής.Ενδεχομένως, να κηρυχτεί μία τεχνική χρεοκοπία μετά από αυτό το "κενό" του ενός μήνα, υποστηρίζει η Telegraph.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα μπορεί να κάνει την πληρωμή έχοντας τρομάξει τους πιστωτές και τις αγορές για την πιθανότητα μίας μοιραίας παραβίασης της «αγιότητας» της νομισματικής ένωσης, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν επίκειται πληρωμή, η διαδικασία υπερημερίας μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.Βέβαια, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα αρχίσουν να συσσωρεύονται με την κυβέρνηση να οφείλει να καταβάλει επιπλέον 963 εκατ. ευρώ έως τις 12 Μαΐου, καταλήγει η Telegraph.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:07 - 05 Απρ 2015
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.