ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκθεση της ΕΚΤ: Στο 1 τρισ. ευρώ το κόστος ενός Grexit

14:19 - 06 Απρ 2015 | Οικονομία
Έκθεση της ΕΚΤ: Στο 1 τρισ. ευρώ το κόστος ενός Grexit
Ξεπερνά  κάθε φαντασία, το ποσό που θα χρειαστεί η παγκόσμια οικονομία, για να ξεπεραστεί το σοκ από ένα  Grexit, σύμφωνα με μυστική έκθεση της ΕΚΤ, που επικαλείται δημοσίευμα της «Real».

Έτσι σύμφωνα με το δημοσίευμα, ΗΠΑ και Ευρώπη θα χρειαστούν τουλάχιστον 1 τρισεκ. ευρώ για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ποσό δηλαδή τουλάχιστον τριπλα΄σιο ή ακόμα και τετραπλάσιο από την έκθεση που έχουν σε ελληνικούς τίτλους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται αναφορά του Reuters, σε μυστικές εκθέσεις που έχουν συντάξει όλοι οι βασικοί παίκτες του δανειστικού πακέτου της Ελλάδας (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αλλά και οι κυριότερες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Γερμανία, Γαλλία), οι συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ανυπολόγιστες, ενώ όπως επισημαίνουν αναλυτές της ΕΚΤ , το ακριβές μέγεθος του ρίσκου δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς η απόσυρση της στήριξης στην Ελλάδα θα εγείρει μια σειρά από νομικά ζητήματα που θα χρειαστεί χρόνια να απαντηθούν.

Στην έκθεση της ΕΚΤ υπολογίζεται ότι μόνο για την Ιταλία (που καλύπτει το 17% του κεφαλαίου της ΕΚΤ) το ύψος των ζημιών κυμαίνεται από 61,2 δισ. ευρώ έως 81 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του ιταλικού ΑΕΠ.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία για την οποία το κόστος ενός ενδεχόμενου Grexit ξεπερνά τα 120 δισ. ευρώ, με τη Γαλλία να ακολουθεί με 90 δισ. ευρώ και την Ισπανία με 50 δισ. ευρώ. Η ζημιά ενός Grexit αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ για την Εσθονία, στο 4,2% για τη Σλοβακία και στο 5,3% για τη Μάλτα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:29 - 06 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.