ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Ο Ντράγκι θα διατηρήσει την πίεση προς την Ελλάδα

12:08 - 15 Απρ 2015 | Οικονομία
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να διατηρήσει την πίεση προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να παρουσιάσουν μία χρηματοδοτική συμφωνία που θα βασίζεται σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, αναφορικά με την σημερινλη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ των θεμάτων που θα θίξει ο κ. Ντράγκι είναι και εκείνο της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να θέσει τέσσερα ακόμα θέματα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ποσοτική Χαλάρωση

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα αγοράζει ομόλογα - κυρίως κρατικά - ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τον Σεπτέμβριο του 2016 ή έως ότου ο πληθωρισμός πλησιάσει τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να διαρκέσει και πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν διαμηνύσει πρόσφατα ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να τερματιστεί νωρίτερα, εάν ο στόχος για τον πληθωρισμό επιτευχθεί νωρίτερα του αναμενόμενου. Ο κ. Ντράγκι θα πρέπει να χειριστεί προσεκτικά το θέμα αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, για να αποφύγει οποιαδήποτε αμφιβολία στις αγορές σχετικά με την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει.

Αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων

Για ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης οι αποδόσεις τους γίνονται αρνητικές, εγείροντας αμφιβολίες αν η ΕΚΤ θα μπορεί να βρει αρκετούς τίτλους για να αγοράζει. «Ακόμη και αν ο ρυθμός μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων επιβραδυνθεί, η ΕΚΤ μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα επιλογής ομολόγων ορισμένων χωρών προς το τέλος του έτους», ανέφερε σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody΄s. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντράγκι αναμένεται να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ομόλογα για να αγοράσει η ΕΚΤ.

Προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν επιτάχυνση της ανάπτυξης έως το 2017 και ο Ντράγκι μετέδωσε το κλίμα αυτό τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι "οι περισσότεροι δείκτες υποδηλώνουν ότι λαμβάνει χώρα μία βιώσιμη ανάκαμψη". Τα πρακτικά, ωστόσο, της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ του Μαρτίου ήταν πιο συγκρατημένα, σημειώνοντας έναν «υψηλό βαθμό αβεβαιότητας» σχετικά με την ανάκαμψη, ιδιαίτερα το 2017.

Η ισοτιμία του ευρώ

Αναμένεται ότι ο Ντράγκι θα ερωτηθεί αν θεωρεί ότι η υποτίμηση του ευρώ είναι δικαιολογημένη ή αν είναι υπερβολική και πολύ γρήγορη.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.