ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Προεξοφλημένη» από τις αγορές η υποβάθμιση της Ελλάδας από τον S&P

14:50 - 16 Απρ 2015 | Οικονομία
«Προεξοφλημένη» από τις αγορές η υποβάθμιση της Ελλάδας από τον S&P
Η χθεσινή υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου από B- σε CCC από τη Standard & Poor's είναι αναμενόμενη και προεξοφλημένη από τις αγορές, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές και στελέχη της αγοράς.

Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ενδεικτικά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο και η πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων δεν φάνηκε να παρουσιάζει σήμερα αυξημένη μεταβλητότητα λόγω της υποβάθμισης.

Στο οικονομικό πεδίο, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, η έκθεση της S&P απλώς αποτυπώνει προβληματισμούς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ αναλύει τις συνθήκες ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από το Δημόσιο, και την μείωση των καταθέσεων.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η έκθεση της S&P επί της ουσίας επισημαίνει την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, που θα ορίσει ένα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα περιορίσει την αβεβαιότητα, την υιοθέτηση βαθιών μεταρρυθμίσεων για τις χρόνιες παθογένειες της οικονομίας και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους το οποίο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τομείς της αγοράς όπως ο τουρισμός, που κινείται και φέτος με ανοδικούς ρυθμούς, και η ιδιωτική κατανάλωση δεν επηρεάζονται από τις αξιολογήσεις όπως η χθεσινή της S&P.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.