ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νικολούδης: Έλεγχοι εντός & εκτός τελωνείων- Εντοπίσαμε 5.500 φοροφυγάδες

14:58 - 17 Απρ 2015 | Οικονομία
Νικολούδης: Έλεγχοι εντός & εκτός τελωνείων- Εντοπίσαμε 5.500 φοροφυγάδες
Προκειμένου να πατάξει τη διαφθορά και να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε πως προχωρά σε σύσταση μικτών κλιμακίων των ελεγκτικών μηχανισμών, τα οποία και θα απαρτίζονταιο έκαστο από τέσσερα άτομα- ένα από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ένα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ένα από την Οικονομική Αστυνομία και ένα από το Λιμενικό Σώμα.

Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο Παναγιώτης Νικολούδης επισήμανε πως τα συγκεκριμένα κλιμάκια, τα οποία τα οποία έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν στην περιοχή της Αττικής εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, θα έχουν αρμοδιότητα να ασκούν τελωνειακό έλεγχο παντού, μέσα και έξω από τελωνεία, με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου παντός είδους.

Η επιλογή για τη σύσταση των μικτών κλιμακίων έχει να κάνει με το ότι έτσι υπάρχει καλύτερος έλεγχος και των ίδιων των ελεγκτικών μηχανισμών, σημείωσε ο Κ. Νικολούδης, τονίζοντας πως ο μοναδικός τρόπος για να ελέγχεις τους μηχανισμούς ελέγχου της διαφθοράς είναι να υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί (Τελωνεία, Οικονομική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κ.λπ.).

Ερωτηθείς δε σχετικά με το ποιος θα ελέγχει αυτά τα κλιμάκια, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «και πίσω από αυτά τα κλιμάκια θα είναι η υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων της Αστυνομίας, και μετά θα είμαι εγώ, και πίσω από μένα ο πρωθυπουργός».

Ο κ. Νικολούδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να περιορίσει τη διαφθορά (λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή κ.λπ.), τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να δοκιμαστούν διαφορετικοί τρόποι δράσης σε σχέση με αυτούς που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα και αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η καθημερινή διαφθορά (π.χ. φακελάκια στα νοσοκομεία) δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί καθώς απαιτεί και αλλαγή της νοοτροπίας.

"Εντοπίσαμε 2,5-3 δισ. αλλά δεν μπορούμε να τα εισπράξουμε"

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε επίσης και  στις επαφές που έχει η ελληνική κυβέρνηση με τις ελβετικές αρχές προκειμένου να ελεγχθούν πιθανές καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες που αφορούν σε χρήματα που δεν έχουν φορολογηθεί. Στις 28 του μήνα, όπως έχει ανακοινωθεί, θα έχει συνάντηση από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη με τον αρμόδιο Ελβετό υπουργό για το θέμα αυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι προηγούμενη σύμβαση με την Ελβετία προέβλεπε απόδοση σχετικού φόρου στην Ελλάδα, κάτι που δεν έγινε ποτέ. «Επρόκειτο για 1,4 δις ευρώ, κατ΄ ουσία προκαταβολή του φόρου που θα μας έδιναν, ύστερα από έλεγχο που θα διενεργούσαν οι ίδιοι οι Ελβετοί. Δεν ξέρω με ποιας πλευράς ευθύνη δεν προχώρησε αυτή η συμφωνία», είπε.

Κατά τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Νικολούδης δήλωσε επίσης ότι «κάποιοι δήλωναν 20-25.000 το χρόνο και είχαν 1 εκατ. καταθέσεις», δίνοντας τα στοιχεία από τους ελέγχους 28.000 ΑΦΜ. Εντοπίστηκαν 5.500 παραβάτες και η απόκλιση των δηλωθέντων και αυτών που κατείχαν ήταν της τάξης των 7 δισ. ευρώ. Από αυτά, το κράτος θα μπορούσε να εισπράξει το ποσό των 2,5 - 3 δισ. αλλά σκοντάφτει στα προβλήματα των εφοριών και του ΣΔΟΕ, συνέχισε καταλήγοντας ότι «οι εφορίες λένε ότι δεν είχαν κάνει τέτοιο έλεγχο, ενώ και το ΣΔΟΕ είναι αποδυναμωμένο στελεχιακά».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.