ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσα χρωστάει η Ελλάδα & σε ποιους (πίνακες)

11:50 - 24 Απρ 2015 | Οικονομία
Πόσα χρωστάει η Ελλάδα & σε ποιους (πίνακες)
Η βρετανική εφημερίδα Guardian εξηγεί, με τη βοήθεια σχετικών γραφημάτων, πόσα λεφτά χρωστά η Ελλάδα, σε ποιους και μέχρι πότε θα έχει μετρητά.

Η Ελλάδα χρωστάει χρήματα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τα δύο πακέτα διάσωσής της το 2010 και το 2012, σημειώνει για αρχή το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας πως μπορεί μέχρι τώρα να εξασφάλισε τα χρήματα για τις πληρωμές των δόσεων προς το ΔΝΤ, ωστόσο οι δόσεις που ακολουθούν προς το Ταμείο, την ΕΚΤ και τα T-bills, είναι πολύ μεγαλύτερες των προηγούμενων μηνών.

Το πρώτο διάγραμμα που παραθέτει δείχνει τις αποπληρωμές ανά μήνα, αποδεικνύοντας πως Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος προμηνύονται «καυτοί» μήνες για την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δεύτερο πίνακα, αν τελικά η Ελλάδα "επιβιώσει" οικονομικά το καλοκαίρι, οι μήνες που έπονται θα είναι πιο διαχειρίσιμοι, καθώς το Νοέμβριο, για παράδειγμα, δεν έχει να πληρώσει καμία δόση.

Η Ελλάδα έχει μπροστά την εσωτερική υποχρέωση να καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις του Απριλίου, που μόνο για το τέλος του Απριλίου φτάνουν στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει ο Guardian. Η κυβέρνηση αναζητεί χρήματα από εσωτερικό δανεισμό, ενώ αξιωματούχοι του ελληνικού ΥΠΟΙΚ τόνισαν στο Reuters ότι θα χρειαστεί να «σκουπίσουν» όλα τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις (κοντά στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ).

«Η αλήθεια είναι ότι ουδείς γνωρίζει όλα τα δεδομένα, αλλά ήδη πληρωμές προς τρίτους έχουν αναβληθεί, τα αποθεματικά κεφάλαια έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Επιπλέον, η ρητορική της Αθήνας ότι τελειώνουν τα χρήματά της, έχει χρησιμοποιηθεί για να πιέσει τους δανειστές. Προσωπικά δεν ξέρω πόσα χρήματα έχει ακόμη η Ελλάδα, αλλά υποθέτω πως δεν έχουν μείνει πολλά μέσα στα ταμεία», σχολιάζει ο Paolo Pizzoli της ING.

Στον αντίποδα, το Ινστιτούτο Bruegel υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει τόσο εύκολα από χρήματα. Μπορεί κάποια να έχουν χαθεί, εντούτοις θεωρεί πως η Ελλάδα έχει ακόμη περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να την κρατήσουν εν ζωή, καθώς σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ, η Ελλάδα διαθέτει αρκετά περιουσιακά στοιχεία, αναφέρει ο Zsolt Darvas από το Bruegel.

Τι συμβαίνει με τις τράπεζες;

Το πρόβλημα με την οικονομία της Ελλάδας εστιάζεται στις συνεχόμενες αναλήψεις από τους καταθετικούς λογαριασμούς. Οι εκροές μεταξύ Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου έφτασαν στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ενώ τον Μάρτιο παρουσιάστηκε μια σχετική πτώση. 

«Μοιάζει με ελαφρύ τρέξιμο και όχι με bank run. Αν, όμως, η έλλειψη εμπιστοσύνης παραταθεί τότε ο ρυθμός του τρεξίματος μπορεί να ανέβει», λέει ο Gabriel Sterne της Oxford Economics.Επί του παρόντος, οι τράπεζες αναπνέουν μέσω του ELA που τους προσφέρει η ΕΚΤ, αλλά κι αυτό είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να κρατήσει επί μακρόν. Γι' αυτό ο Στερν θυμίζει πως, «άλλο ένα οικονομικό βίδωμα να συμβεί στην Ελλάδα και θα υπάρξουν έλεγχοι κεφαλαίων. Πρόκειται να ένα τραγικό σύμπτωμα της πολιτικής αποτυχίας των τελευταίων έξι ετών, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα της χώρας».

Από την μεριά του ο Diego Iscaro, της IHS, αναφέρει: «Κάθε μέρα που περνάει ανεβαίνει η πιθανότητα του Grexit. Το κλειδί είναι η στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ. Αν σταματήσει να παρέχει βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες, θα πυροδοτήσει εξελίξεις και θα είναι αποφασιστικός παράγοντας για τη μοίρα της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.