ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο προσωρινός χαρακτήρας της ΠΝΠ "έπεισε" περιφερειάρχες & δημάρχους

18:50 - 25 Απρ 2015 | Οικονομία
Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες της χώρας, οι οποίοι και προχώρησαν σε αλλαγή στάσης μετά την πολιτική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για τον προσωρινό χαρακτήρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θετικό ήταν όμως και το πρόσημο της συνάντησης του προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον πρωθυπουργό, όπως εκτίμησε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της 'Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Κων. Αγοραστός δήλωσε ότι οι περιφερειάρχες πήραν την πολιτική διαβεβαίωση ότι το μέτρο για τα ταμειακά διεθέσιμα είναι έκτακτο και προσωρινό και συνεπώς σε εύλογο χρονικό διάστημα θα γίνει προαιρετικό, κατόπιν σχετικής τροπολογίας του νόμου.

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός τους μίλησε με ειλικρίνεια, και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για την εθνική προσπάθεια».

«Υπήρξε πολιτική διαβεβαίωση ότι το μέτρο είναι έκτακτο και προσωρινό και θα έρθει τροπολογία που θα το αλλάζει», σημείωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ και πρόσθεσαν ότι «συζητήσαμε όλες τις αιτιάσεις της ΠΝΠ. Συζητήσαμε και για θέματα αυτοτέλειας».

Σε ό,τι αφορά τη στάση απέναντι στην ΠΝΠ σχολίασαν ότι «τη στιγμή που είναι έκτακτο μέτρο αλλάζουν και οι αποφάσεις μας. Είμαστε εδώ υπερκομματικά πατριώτες για την εθνική προσπάθεια. Με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει αυτό σύντομα».

Αναφορά Τσίπρα & στο μεταναστευτικό

Αναφορά στο μεταναστευτικό έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος του περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι είναι από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη και δυστυχώς βαραίνει, όπως είπε, τις χώρες υποδοχής, περισσότερο από τις άλλες.

Σημείωσε δε, ότι στο νότιο Αιγαίο και στον Έβρο υπάρχουν μειωμένες ροές και ότι η έγνοια της ΕΕ είναι περισσότερο στη νότιο Μεσόγειο, στην πλευρά της Λιβύης και από τη δική μας πλευρά ζήτησε να πέσει το βάρος και στο ανατολικό Αιγαίο.

kede 2

Γ. Πατούλης: Θετικό το πρόσημο της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό

Θετικό ήταν το πρόσημο της συνάντησης του προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.
«Στην συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε άλλες μονομερείς ενέργειες και ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον διάλογο, καθώς και ότι μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. «Δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός ότι τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά. Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά τα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος» πρόσθεσε.

kede 1
«Έχουμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Δευτέρα στις 12.00 και εκεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενέργειες, αλλά και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερευνήσεις και διευκρινίσεις μέσα από το γραφειοκρατικό κομμάτι της εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

kede 5
Ερωτηθείς αν έχει μια πρώτη εικόνα και αν μετά την σημερινή συνάντηση είναι πιο κοντά στο να επιτρέψουν οι δήμαρχοι να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα, ακολουθώντας τα όσα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Πατούλης είπε: «Καταρχάς θεωρώ ότι ανοίγουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της χώρας. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις του αυτοδιοικητικού συμβουλίου και εμείς θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και ότι η πορεία μας θα είναι εκείνη που πρέπει να είναι για το καλό της χώρας και της Αυτοδιοίκησης».

kede 6

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:27 - 25 Απρ 2015
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.