ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΠΘ: Προτάσεις για αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος & της διαφθοράς στο δημόσιο

16:00 - 26 Απρ 2015 | Οικονομία
ΑΠΘ: Προτάσεις για αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος & της διαφθοράς στο δημόσιο
Στο διττό ζήτημα της διαφθοράς στο δημόσιο και του οικονομικού εγκλήματος εστιάζει μελέτη ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Νομική Σχολή) υπό την επιστημονική εποπτεία της καθηγήτριας της Νομικής Σχολής Μ.Καϊάφα - Γκμπάντι και τη συμμετοχή των κκ Α.Ζαχαριάδη, Α.-Τ. Καζανά, Ι. Ναζίρη, Θ. Παπακυριάκου, Κ. Χατζηκώστα και Ν. Χατζηνικολάου.

Οι αλλαγές του ποινικού κώδικα, η εστιασμένη νομική δράση στους τομείς της παραβατικότητας στο δημόσιο, η πιο αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης, η αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων στα δικαστήρια για τα οικονομικά εγκλήματα μπήκανε στο επίκεντρο της συζήτησης στην πρώτη μέρα διημερίδας για την παρουσίαση της μελέτης του ΑΠΘ, που έγινε στο ΔΣΑ την Παρασκευή 24/4. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δική του εμπειρία μετέφεραν επιφανείς εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας του εξωτερικού, οι οποίοι εστίασαν στην αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων για την στήριξη του έργου των δικαστών, τη σημασία του ποινικού διακανονισμού και της αποτελεσματικότητας στη δίκη, ή τους τρόπους αναστροφής ζημίας από οικονομικά αδικήματα που αφορούν το δημόσιο.

«Οι προτάσεις που κατατίθενται έχουν στόχο την ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου» ανέφερε η κα Καϊάφα στην εισήγησή της και προσέθεσε: «Η στέρηση πόρων από το δημόσιο δεν μπορεί να μένει αναπάντητη. Υπάρχει υπερβολική χρήση του ποινικού δικαίου ως μια εύκολη λύση. Ταυτόχρονα υπάρχει και ατιμωρησία σε πολλές περιπτώσεις. Καταγράφεται χρόνια ανεπάρκεια των κατασταλτικών μηχανισμών, παρά το ότι υπάρχει ο δρακόντειος ο νόμος 1608 του 1950 αλλά δεν έχει αποτέλεσμα» ανέφερε.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:13 - 26 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.