ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλείνει η ρύθμιση για διαγραφή προσαυξήσεων- Παράταση εν όψει;

11:20 - 27 Απρ 2015 | Οικονομία
Κλείνει η ρύθμιση για διαγραφή προσαυξήσεων- Παράταση εν όψει;
Κλείνει σήμερα η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα σε όσους ενταχθούν να προχωρήσουν σε διαγραφή προσαυξήσεων ισόποση με την προκαταβολή που καταβάλλεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης συμμετοχής, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης της χρονικής προθεσμίας. Αυτό, βέβαια, απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και τεχνική προσαρμογή του taxisnet.

Έτσι, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ήδη από τις 14 Απριλίου, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία « με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας της 27ης Απριλίου, δύναται να παρατείνεται για χρονικό διάστημα μέχρι ένα μήνα η καταληκτική ημερομηνία εφάπαξ εξόφλησης μέρους της βασικής οφειλής, με τους όρους και της προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν 4321/2015».

Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει κατατεθεί προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, το οποίο αύριο ψηφίζεται στην ολομέλεια της Βουλής.

Στο πλαίσιο αυτό όσοι δεν προλάβουν να πληρώσουν σήμερα την προκαταβολή θα πρέπει να περιμένουν να δοθεί η παράταση. Σημειώνεται ότι ο νόμος ορίζει ότι η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να διαγραφεί στον φορολογούμενο το ισόποσο των προσαυξήσεων. Ορίζει όμως ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δόσης την 27η Απριλίου.

Η επιτυχία της ρύθμισης είναι δεδομένα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σε 15 μόλις μέρες 165.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1 δις ευρώ, εντάχθηκαν σε αυτήν. Η προηγούμενη ρύθμιση από τα τέλη του περασμένου έτους ρύθμισε χρέη 222.000 φορολογούμενων.

Η τελευταία ρύθμιση είναι ευνοϊκότερη καθώς απαιτείται ελάχιστη μηνιαία δόση είναι μόλις 20 ευρώ ( από 50 ευρώ), τα πρώτα 5.000 ευρώ οφειλής απαλλάσσονται από προσαυξήσεις εντός ρύθμισης και για υψηλότερα ποσά ο ετήσιος τόκος είναι 3% ( από 8,76%). Επίσης δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και περιορισμοί ( καταργήθηκε το πλαφόν οφειλής του ενός εκατομμυρίου ευρώ) ενώ η ρύθμιση «άνοιξε» σε οφειλές σχεδόν πάσης φύσεως οι οποίες ήταν ληξιπρόθεσμες έως την 1η Μαρτίου 2015.

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.