ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Τα σενάρια grexit και οι συνέπειες

19:09 - 27 Απρ 2015 | Οικονομία
UBS: Τα σενάρια grexit και οι συνέπειες
Τις διαφορετικές συνέπειες που θα είχε μια ελληνική χρεοκοπία, αν προέκυπτε από μια μη αποπληρωμή του ΔΝΤ, κρατικών ομολόγων και εντόκων και διμερών δανείων με τα κράτη της ευρωζώνης, αναφέρει σε έκθεση της η UBS.

Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι μια μη αποπληρωμή του Ταμείου θα προκαλούσε μια συγκεκριμένη σειρά δράσεων από το ΔΝΤ, με πρώτη και άμεση αντίδραση τ ην απαγόρευση χρήσης πόρων του οργανισμού.

Μετά από θα εκδιδόταν εντολή διακοπής της παροχής τεχνικής βοήθειας, ενώ έπειτα από 24 μήνες θα ξεκινούσε διαδικασία αναγκαστικής αποβολής από το Ταμείο.
Η αποκοπή της Ελλάδας από την βοήθεια του ΔΝΤ θα οδηγούσε σε εκροές καταθέσεων. Αν η ΕΚΤ περιόριζε στην συνέχεια το όριο για τον ELA, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαζόταν πιθανότατα να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους και η χώρα θα μπορούσε να αποχωρήσει από το ευρώ.

Όπως υποστηρίζει η UBS μια αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε άμεση απαίτηση αποπληρωμής των δανείων στον EFSF.

Σύμφωνα με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement) ανάμεσα στον ΕFSF και την Eλλάδα, ο EFSF «μπορεί να κηρύξει την συνολική ποσότητα του κεφαλαίου οποιουδήποτε μέρους ή όλης της Χρηματοδοτικής Βοήθειας που έχει χορηγηθεί ή εκκρεμεί, άμεσα απαιτητή και πληρωτέα, μαζί με τους τόκους, αν (μεταξύ άλλων) αν το Δικαιούχο Κράτος Μέλος δεν πραγματοποιήσει έγκαιρα επαναγορές από το ΔΝΤ σε σχέση με την Συμφωνία του ΔΝΤ για οποιαδήποτε εκκρεμή αγορά».

Όσον αφορά τις επιπτώσεις από μια αποτυχία πραγματοποίησης πληρωμής σε κρατικό ομόλογο ή έντοκο γραμμάτιο ο οίκος τονίζει:
Τα ομόλογα χαρακτηρίζονται με default και πυροδοτούνται τα CDS μετά από απόφαση της επιτροπής ISDA, ενώ ο EFSF θα μπορούσε να αποφασίσει να επιταχύνει τις πληρωμές στα δάνεια που έχει δώσει.

Ένα πιθανό ενδεχόμενο, το οποίο ωστόσο είναι αρκετά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, είναι να γίνει μια απόπειρα αναδιάρθρωσης των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, δεν έχουν εκδοθεί ομόλογα ελληνικού δικαίου στον ιδιωτικό τομέα μετά την αναδιάρθρωση του 2012, κάτι που σημαίνει πως οποιαδήποτε πράξη πρέπει να γίνει μέσω ψηφοφορίας των επενδυτών. Από την που η βάση των επενδυτών είναι κατά κύριο λόγο hedge funds, είναι δύσκολο να στεφθεί από επιτυχία μια τέτοια απόπειρα.

Από τα μόνα δάνεια που δεν κινδυνεύει η Αθήνα είναι από αυτά που έχει λάβει με τη δανειακές συμβάσεις, καθώς η αποπληρωμή τους, ξεκινά το 2020.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.