ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κληρονομιά εν ζωή» η νέα... μόδα στους συνταξιούχους

07:30 - 30 Απρ 2015 | Οικονομία
«Κληρονομιά εν ζωή» η νέα... μόδα στους συνταξιούχους
Η κληρονομιά με την παραδοσιακή έννοιά της ενδέχεται να εκλείψει, σύμφωνα με έρευνα της HSBC, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 16.000 άτομα από 15 χώρες. Στη θέση της, πολλοί συνταξιούχοι «μοιράζουν» τις αποταμιεύσεις τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους με τη μορφή «κληρονομιάς εν ζωή».

Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ τα τρία τέταρτα (74%) των ερωτώμενων παραγωγικής ηλικίας αναμένουν να αφήσουν περιουσία στα παιδιά τους, μόνο το 29% νιώθουν σίγουροι ότι θα μπορέσουν, τελικά, να τα καταφέρουν. Επιπλέον, μόνο το 32% των ατόμων παραγωγικής ηλικίας έχουν λάβει οι ίδιοι κληρονομιά. Το ποσοστό είναι ελάχιστα υψηλότερο στις ηλικίες 45-65, γεγονός που φανερώνει την απόκλιση που υπάρχει μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας.

Η έρευνα της HSBC με τίτλο “The Future of Retirement, Choices for later life” αποκαλύπτει την ανάδειξη μιας νέου είδους κληρονομιάς, της «κληρονομιάς εν ζωή». Πιο συγκεκριμένα, τρεις στους πέντε συνταξιούχους παρέχουν τακτικά οικονομική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, η περιουσία περνάει στις επόμενες γενιές, με το 22% των συνταξιούχων να δίνουν χρήματα στα ενήλικα παιδιά τους και το 12% στα εγγόνια τους.

Η «κληρονομιά εν ζωή» εγείρει προβληματισμούς για περισσότερους από δύο στους πέντε (41%) συνταξιούχους, οι οποίοι ανησυχούν για το εάν θα είναι σε θέση να στηρίξουν οικονομικά την οικογένεια και τους φίλους τους. Παρόμοια, το 40% των συνταξιούχων ανησυχούν εάν θα είναι οι ίδιοι οικονομικά εξαρτημένοι από συγγενείς ή φίλους. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, το 73% των συνταξιούχων δεν έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν ούτε ένα από τα όνειρα που είχαν από τότε που συνταξιοδοτήθηκαν, γεγονός που ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της τακτικής οικονομικής στήριξης συγγενών και φίλων.

Παρ' όλα αυτά, πολλοί συνταξιούχοι βασίζονται σε κληρονομιά που έχουν λάβει οι ίδιοι για να χρηματοδοτήσουν τη διαβίωσή τους, όταν θα βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, το 43% όσων έχουν λάβει ή αναμένουν να λάβουν κληρονομιά πιστεύουν ότι με αυτήν θα χρηματοδοτήσουν μερικώς ή πλήρως τη συνταξιοδότησή τους. Η ίδια τάση διαφαίνεται και μεταξύ των ερωτώμενων παραγωγικής ηλικίας, με τα δύο τρίτα (66%) αυτών να περιμένουν να κληρονομήσουν περιουσία, την οποία θα χρησιμοποιήσουν όταν θα βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία.

hsbc01

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής και Marketing της HSBC Ελλάδος, δήλωσε: «Όπως αναδεικνύει η έρευνα, η ανάγκη παροχής τακτικής οικονομικής ενίσχυσης προς την οικογένεια καθιστά πιο σύνθετο το ήδη περίπλοκο ζήτημα της αποταμίευσης για την περίοδο της συνταξιοδότησης. Συνεπώς, η προετοιμασία για την περίοδο της συνταξιοδότησης αποτελεί μια πρόκληση την οποία, όμως, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως με σωστό προγραμματισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC έχοντας πρόσβαση σε σύγχρονα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προϊόντα, παρέχει εξατομικευμένες λύσεις που αποσκοπούν στην αύξηση του εισοδήματος των πελατών σήμερα αλλά και που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των μελλοντικών συνταξιοδοτικών τους αναγκών. Εξάλλου, κύριος άξονας κάθε συζήτησης με τους πελάτες μας είναι η ευημερία της σημαντικότερης οικονομίας του κόσμου, που στην HSBC θεωρούμε ότι είναι η “Προσωπική Οικονομία” των ιδίων αλλά και της οικογένειάς τους.»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.