ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Die Zeit: Οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας

09:27 - 30 Απρ 2015 | Οικονομία
Die Zeit: Οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας
«Οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για τον αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας», αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, αναφερόμενο στον κινδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, με αφορμή τη χθεσινή υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Moody's.

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρθηκε ευρέως στην ανάλυση του οίκου αξιολόγησης, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών στην Ελλάδα.

Στο ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι και οι άλλοι δύο οίκοι αξιολόγησης, ο Fitch και ο Standard and Poor's, έχουν επίσης δώσει χαμηλή βαθμολογία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Zeit, ο Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση εξαιτίας της αβεβαιότητας ότι η Αθήνα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της εγκαίρως ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά της. Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, στο πλαίσιο της αναζήτησης ενός συμβιβασμού με τους πιστωτές της, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του 51% μεγάλων λιμανιών της χώρας.

Ανάλογο είναι και το άρθρο της Frankfurter Allgemeine, το οποίο επίσης επισημαίνει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει σήμερα έναν νέο κατάλογο μεταρρυθμίσεων στους πιστωτές της χώρας.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται δήλωση Έλληνα αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τον οποίο, «η ομάδα διαπραγμάτευσης επιθυμεί μια συμφωνία με τους πιστωτές και είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε το 51% των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης».

Στο ενδεχόμενο πώλησης ενός ποσοστού των μεγάλων λιμανιών της Ελλάδας αναφέρεται και η Die Welt.

Προφανώς η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας, σχολιάζει η εφημερίδα. Όμως ο χρόνος τρέχει. Για να λάβει χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πουλήσει ένα ποσοστό των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, σημειώνει.

Το αξιόχρεο της Ελλάδας μειώθηκε κι άλλο, επισημαίνει στον ιστότοπό του το περιοδικό Der Spiegel. Οι βαθμοί αξιολόγησης της Ελλάδας είναι δραματικοί, τώρα προειδοποιεί και ο οίκος Moody's για τον αυξανόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας, σημειώνεται στο άρθρο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.