ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

La Stampa: Χρεοκοπία εντός ευρώ με κυβέρνηση τεχνοκρατών

13:50 - 01 Μαϊ 2015 | Οικονομία
La Stampa: Χρεοκοπία εντός ευρώ με κυβέρνηση τεχνοκρατών
«Σχέδια Β» για την Ελλάδα, επεξεργάζονται σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, Βερολίνο και Φρανκφούρτη προκρίνοντας την χρεοκοπία με παραμονή της χώρας στο ευρώ, με εισαγωγή κάποιου είδους εσωτερικών ελέγχων για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ωστόσο όπως τονίζει κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αλλαγή της κυβέρνησης, ή ακόμα και μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, καθώς όπως επισημαίνει οι αβεβαιότητες του σχεδίου αυτού είναι τόσο μεγάλες, που ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να προτιμούσε  να επιστρέψει στη δραχμή, παρά να το εφαρμόσει.

Ακόμα και αυτό όμως ανησυχεί πολλούς πολιτικούς και κεντρικούς τραπεζίτες, λέει η La Stampa: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι –αναφέρει γερμανική πηγή- πως είναι μια σημαντική χώρα, και από γεωπολιτικής απόψεως. Όμως θα πρέπει να αντιληφθεί πως για να είναι μέρος του ευρώ, υπάρχουν κανόνες τους οποίους θα πρέπει να σεβαστεί. Ιδιαίτερα αν μετά από αυτήν την εξαντλητική αντιπαράθεση η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και πολλοί νομίσουν πως τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα».

Αν και «ανατριχιαστική» η ιδέα, είναι ωστόσο αυταπόδεικτο ότι η ΕΚΤ και οι υπουργοί οικονομικών έχουν φτάσει σε σημείο που συζητούν πλέον ανοικτά το χειρότερο σενάριο, λέει η La Stampa.
Σύμφωνα με την εφημερίδα κάποιοι υπουργοί οικονομικών έχουν ήδη ζητήσει Eurogroup στο οποίο θα συζητηθεί ένα "Plan B".

Μάλιστα επικαλείται συνέντευξη του ο πρόεδρου της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν στο Focus στην οποία τονίζει ότι : «αν ένα κράτος μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές της, τότε είναι αναπόφευκτη η άτακτη χρεοκοπία». Επιπλέον, το deadline που τρομάζει την ευρωζώνη, η 12η Μαΐου κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει την επόμενη πληρωμή στο ΔΝΤ, πλησιάζει, και η Ελλάδα δεν έχει δώσει ακόμα προτάσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα πάντως με την La Stampa, ο σχεδιασμός σεναρίων καταστροφής φαίνεται να είναι και μια προσπάθεια ώστε να πιεστεί η Αθήνα να ανέβει στο «τελευταίο βαγόνι του τρένου» πριν πέσει στον γκρεμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.