ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αλλαγή κλίματος μεταφέρει το «παιχνίδι» στο εσωτερικό

08:30 - 07 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Η αλλαγή κλίματος μεταφέρει το «παιχνίδι» στο εσωτερικό
Οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης αυτόματα μεταφέρουν το ενδιαφέρον στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όπου το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να επιδείξει αντίστοιχα μεγάλη αντοχή αλλά και να καταθέσει σχέδιο διαχείρισης αντιδράσεων.

Το παζάρι με τους δανειστές αναμένεται να είναι σκληρό για τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο με δεδομένο ότι το κυρίαρχο στο εξωτερικό μέτωπο είναι η κοινή προσήλωση στη λύση, υπάρχει στους κυβερνητικούς κύκλους κοντά στον Αλέξη Τσίπρα αισιοδοξία για λύση.

Ωστόσο τα κυοφορούμενα σκληρά μέτρα που απέχουν από την προεκλογική πλειοδοσία και εισάγουν το ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό των μεταρρυθμίσεων θα δημιουργήσουν τριγμούς, ειδικά με στρώματα που είχαν επενδύσει στη διατήρηση προνομίων. Επιπλέον οι υποχωρήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων εάν δε συνοδευτούν με αλλαγή περιεχομένου στις συμβάσεις δεν αποκλείεται να αποτελέσουν θρυαλλίδες για εκρήξεις. Ήδη μια σχετική γκρίνια και διάφορα σχόλια καταγράφονται στις εσωτερικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει συγκροτημένο πλαίσιο, ούτε συντεταγμένη έκφραση, καθώς δεν έχει διαφανεί το εύρος και το βάθος της συμφωνίας.

Τα βήματα προσέγγισης στα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, τα ενεργειακά και τις ιδιωτικοποιήσεις, όταν εξειδικευτούν θα θέσουν το «δάκτυλο επί των τύπων των ήλων» για πολλούς. Αναμφισβήτητα το «νερό που έχει μπει στο κρασί» ξενίζει πολλούς που θεωρούν ότι η μόνη λύση για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι η ανάκτηση ανταγωνιστικότητας μέσα από μια εθνικά κυρίαρχη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.

Κοντολογίς το αριστερό ρεύμα που με δηλώσεις επιφανών στελεχών του ακόμα και χτες υπερακόντιζε της ρήξης, θα κληθεί να απαντήσει σε διλήμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να διαμορφώσει εν όψει της συνέχισης της διαπραγμάτευσης ένα πολυεπίπεδο δίλημμα.

Ουσιαστικά θα πακετάρει τη συμφωνία σε σειρά επώδυνων μέτρων με την αντίστοιχη προώθηση ενός αναπτυξιακού πακέτου αλλά και του ανοίγματος της συμφωνίας για το χρέος.

Όπως δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Κοινοβουλευτικός Eεκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στην εκπομπή On Line στο MEGA η συμφωνία θα έχει ένα διττό χαρακτήρα. Αναδιάρθρωση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο, θα είναι αναπόσπαστα κομμάτια της συμφωνίας σύμφωνα με τον κ. Φίλη. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με στελέχη που είναι κοντά στο Μαξίμου θα καταστήσει δύσκολες τις διαφωνίες των όποιων αντιρρησιών, ειδικά σε περίπτωση που στο μεταξύ υπάρχει εξέλιξη και στο μέτωπο των γερμανικών οφειλών.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.