ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμπανάκι για την ανάγκη άμεσων ξένων επενδύσεων

10:01 - 14 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Καμπανάκι για την ανάγκη άμεσων ξένων επενδύσεων
Την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση σε άμεσες ξένες επενδύσεις αλλά και στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, εν όψει και της τελικής φάσης της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

«Επενδύσεις της τάξης των 20 δις ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα για να επιτύχει επανεκκίνηση της οικονομίας της αλλά οι πόροι από τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία από το ΕΣΠΑ και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς πόρους δεν υπερβαίνουν τα 13 δις ευρώ», αναφέρει ο Δρ. Παναγιώτης Πρόντζας, Senior Manager της Grant Thornton μιλώντας στο συνέδριο «Υποδομές, Επενδύσεις, Ανάπτυξη» της έκδοσης A – Energy.

Ο κ. Πρόντζας πρόσθεσε, ότι η δημοσιονομική κρίση, η αδυναμία πρόβλεψης του χρόνου εξόδου από αυτήν, η συρρίκνωση των δημόσιων επενδύσεων και η ανεργία, έχει επιδεινώσει σοβαρά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μπορεί να έλθει με επιχορηγήσεις, μέσω των κοινοτικών κονδυλίων ή με τον αναπτυξιακό νόμο, με τραπεζικό δανεισμό ή με χρηματοδοτικά εργαλεία όπως ΕΤΑΝ, JEREMIEκλπ και τέλος μέσα από venture capital funds ή από τις αγορές. Υπέδειξε δε ως εναλλακτική λύση για το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, τη μόχλευση με ιδιωτικά κεφάλαια.

Παράλληλα ο Κωνσταντίνος Βενετσάνος Διευθυντής Μεγάλων Χρηματοδοτήσεων του Ομιλου Εθνικής Τράπεζας σημειώνει ότι «υπάρχουν προοπτικές για χρηματοδότηση για ελληνικών επενδύσεων από το πακέτο Γιούνκερ, ωστόσο θα χρειαστεί πρώτα να οριστικοποιηθεί και να διασαφηνιστούν αρκετά σημεία του». «Αυτό σημαίνει ότι η χρηματοδότηση από το πακέτο, θα απαιτήσει καλή οργάνωση και γρήγορες κινήσεις δεδομένου ότι δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος μέχρι το 2017 που λήγει» σημείωσε ο κ. Βενετσάνος, προσθέτοντας ότι η Εθνική Τράπεζα θα κινηθεί αντίστοιχα μόλις υπάρξουν οι σχετικές διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βενετσάνο, τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο είναι:

  • Η οριστικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας και του τρόπου κατά τον οποίο θα λειτουργήσει στο σύστημα εγγυήσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  • Ποια έργα θα προταχθούν για να χρηματοδοτηθούν από ελληνικής πλευράς,
  • Πως θα εξασφαλισθεί το ταχύτερο δυνατόν η ωρίμανση των έργων γιατί δεν απομένει χρόνος,
  • Πως θα προσδιορισθούν με ακρίβεια οι ανάγκες χρηματοδότησης.

Παρουσιάζοντας τα προβλήματα που γεννήθηκαν με την ανακοίνωση του πακέτου, ο κ. Βενετσάνος παρατήρησε πως δεν προβλέπεται κατανομή κεφαλαίων ανά χώρα, με αποτέλεσμα να ευνοούνται χώρες με προγραμματισμό και ετοιμότητα, ενώ η Ελλάδα είναι ένα βήμα πίσω, λόγω των μακροοικονομικών δεδομένων.

Κατέληξε λέγοντας, πως εκείνο που έχει σημασία είναι να επωφεληθούν με χρηματοδότηση οι επενδύσεις στην Ελλάδα κι ας είναι λιγότερα τα χρήματα. Από τα 40 δις ευρώ των αρχικά προτεινόμενων φιλόδοξων επενδύσεων ακόμα κι αν υλοποιηθεί μόνον το ¼ μέχρι το 2017, είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό που χρειάζεται μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση από τις τράπεζες.

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.