ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα θετικά παραδείγματα της πορείας των εσόδων

10:21 - 14 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Τα θετικά παραδείγματα της πορείας των εσόδων
Το πρωτογενές πλεόνασμα 2,16 δις€, που παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός το πρώτο τετράμηνο του 2015, μπορεί να ήλθε κυρίως από το «ψαλίδι» στις συνολικές δημόσιες δαπάνες κατά 2,037 δισ. ευρώ, αλλά βοήθησε και η καλή πορεία κάποιων εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 15.8 δις€ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 372 εκατ. ευρώ ή 2,4 % έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14.291 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 92 εκατ. ευρώ ή 0,6 % έναντι του στόχου.

Ως εξαιρετικά ελπιδοφόρα χαρακτηρίζεται η αύξηση κατά σχεδόν €100 της φορολογικής απόδοσης (ΦΠΑ και ΕΦΚ) των προϊόντων καπνού στο πρώτο τετράμηνο του 2015, με €906 εκατ. να μπαίνουν συνολικά στα κρατικά ταμεία. Συγκεκριμένα τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά €98 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Οι θετικές συνέπειες της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2012

Τα δημόσια έσοδα από τη φορολογία καπνικών αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια παρά την κρίση και παρά τις αντίξοες συνθήκες στην αγορά με τις μειώσεις των πωλήσεων, αύξηση την οποία παράγοντες της αγοράς αποδίδουν στη φορολογική μεταρρύθμιση που επιβλήθηκε στο χώρο των καπνικών προ τριετίας και κατέστησε πιο ορθολογική τη δομή της φορολογίας. Αυτό, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, επιτρέπει στο κράτος να προϋπολογίζει με μεγαλύτερη ασφάλεια τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα. Ως αποτέλεσμα, τα καπνικά αποτελούν αυτήν τη στιγμή το μοναδικό κλάδο που δίνει αυξημένα τελωνειακά έσοδα εν μέσω κρίσης, την ώρα που τα λοιπά τελωνειακά έσοδα από πετρελαιοειδή, αλκοολούχα, αυτοκίνητα, κ.α. συνεχίζουν την κατιούσα.

Ενθαρρυντικά μηνύματα και από το μέτωπο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου

Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο παραπέμπει στην εξισορρόπηση της αγοράς καπνικών, η οποία υπέστη επτά συνεχόμενες αυξήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ΦΠΑ, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 2009 και εξής, η παράνομη διακίνηση και πώληση προϊόντων καπνού δείχνει κάμψη, με τον όγκο του λαθρεμπορίου να αυξάνεται με μειωμένο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θετικό είναι το γεγονός, εκτιμούν ειδικοί του χώρου, ότι η φορολογική πολιτική για τα καπνικά ευθυγραμμίζεται με τις πρακτικές των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με αποτέλεσμα η χώρα να κερδίζει μάχες στο μέτωπο του παραεμπορίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.