ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CNBC: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα

16:38 - 14 Μαϊ 2015 | Οικονομία
CNBC: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πιστεύει ότι δέχεται πολύ μεγάλη πίεση από τους διεθνείς πιστωτές της, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην πίεση που δέχεται από τους ψηφοφόρους της, σχολιάζουν οι αναλυτές, σύμφωνα με το CNBC.

Όπως αναφέρει το δίκτυο, η αριστερή κύβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι δεν θα βιαστεί σε ένα δημοψήφισμα ή σε πρόωρες εκλογές για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινού για τις δυσκολοχώνευτες μεταρρυθμίσεις τις οποίες μπορεί να εισάγει για να εξασφαλίσει περισσότερα κονδύλια. Αλλά οι αναλυτές αναφέρουν ότι κανένα από τα δύο ενδεχόμενα δεν μπορούν να αποκλειστούν την ώρα που η Αθήνα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποτρέψει την πτώχευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το CNBC, βρίσκεται υπό την πίεση των ψηφορόρων για να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία θα "ξεκλειδώσει" την τελευταία δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ από ένα πρόγραμμα διάσωσης που τελειώνει στα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως στο ασφαλιστικό, που απαιτούν οι δανειστές δεν γίνονται αποδεκτές από τους αριστερούς υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τον Τσίπρα σε ένα δύσκολο μονοπάτι.

«Η υποστήριξη για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αρχίζουν να καταρρέουν απότομα και ουσιαστικά αν με ρωτήσετε η Ελλάδα να βγει από το ευρώ εντός αυτού του έτους, θα σας έλεγα κατηγορηματικά όχι», απαντά στο CNBC ο Nicholas Spiro, στρατηγικός αναλυτής και προσθέτει:

«Αν με ρωτήσετε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει τη θητεία του, θα σας έλεγα ότι είναι πολύ πιθανό ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές. Προς το παρόν, η ελληνική πολιτική είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από ό, τι ένα Grexit».

«Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με μια ισχυρή εντολή, να πιέσει την τρόικα (δανειστές), ως εκ τούτου, οι ίδιοι τώρα τον έχουν έχουν στριμώξει στην γωνιά και εκείνος πρέπει να βγει από αυτή» υποστήριξε με τη σειρά του ο Reinhard Cluse, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνει συμβιβασμούς με λεπτούς χειρισμούς, διότι μπορεί να χάσει την αξιοπιστία των ψηφοφόρων του. Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει τρίβες μέσα στο ίδιο το κόμμα» καταλήγει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.