ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Μπαταχτσήδες", καταθέσεις & κόκκινα δάνεια οι μεγάλες προκλήσεις των τραπεζών

08:30 - 15 Μαϊ 2015 | Οικονομία
"Μπαταχτσήδες", καταθέσεις & κόκκινα δάνεια οι μεγάλες προκλήσεις των τραπεζών
«Έχουμε μεγάλες προκλήσεις. Στα τέλη του έτους θα φτάσουν στο ζενίθ τα κόκκινα δάνεια.Τα συνολικά δάνεια έχουν μόχλευση στο 120% του ΑΕΠ από 105 % πριν 5 χρόνια. Αυτή η εικόνα δεν είναι βιώσιμη. Πρέπει να απομοχλεύσουμε αυτό το χρέος,

Να ανασχεδιάσουμε τα δάνεια ώστε να παραμείνουν ενεργά τα νοικοκυριά. Έχει εξεταστεί πληθώρα λύσεων. Να επιτρέψουμε στις βιώσιμες επιχειρήσεις να περάσουν στον επόμενο κύκλο. Στην πορεία οι τράπεζες θα πρέπει να παράσχουν τη δυνατότητα διαγραφών από τους ισολογισμούς. Πρέπει να ξεριζώσουμε όσους στρατηγικά αθετούν πληρωμές, να ενισχύσουμε όσους θέλουν να αναπτυχθούν» τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist o Άνθιμος Θωμόπουλος Διευθύνωv Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. «Τα κόκκινα δάνεια από το 7,7% το 2009 έφτασαν στο 35% το 2015. Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν πολλά» σημείωσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια των τραπεζών να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση. «Οι τράπεζες όλο αυτό το διάστημα δέχτηκαν πιέσεις. Υπήρξε κτύπημα από το Psi. Επίσης έχουμε χάσει 27 δισεκ από το Δεκέμβριο σε καταθέσεις. Χρειάζεται προσπάθεια για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάση των τραπεζών. Πολλοί από τους καταθέτες έχουν παραμείνει όμως».

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό που πέρασε η χώρα «οδήγησε σε κτυπήματα σε τράπεζες», σημειώνοντας πως παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες είχαν υγιή χαρτοφυλάκια συνάντησαν προβλήματα λόγω της κρίσης. «Δεν είχαμε χαρακτηριστικά υπερ - μόχλευσης. Είχαμε μετριοπαθές επίπεδο μόχλευσης. Βρεθήκαμε σε φαύλο κύκλο, μας αφαίρεσε αυτή η κατάσταση τη δυνατότητα να δανείζουμε, αύξησε τις κεφαλαιακές μας ανάγκες. Οδήγησε στην ανάγκη για δύο κεφαλαιοποιήσεις. Οι 4 μεγάλες τράπεζες κατάφεραν μέσω των δύο κύκλων ανακεφαλαιοποίησης να αντλήσουν κεφάλαια. 11,4 δισεκ ήλθαν από ιδιωτικά κεφάλαια, διατηρώντας την ισορροπία του συστήματος. Οι δύο από 4 αποπλήρωσαν το 1,2 δσεκ, της προνομιακής ενίσχυσης, που είχαν από το κράτος. Οι ξένες τράπεζες πούλησαν υποκαταστήματα χωρίς να μείνουν χωρίς κάλυψη οι καταθέτες. Η Πειραιώς έπαιξε ηγετικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Ενισχύσαμε τη σταθεροποίηση του συστήματος και προσφέραμε συνεχόμενα τις υπηρεσίες σε όλους, Έκανε ότι μπορούσε να ενισχύσει την ελληνική οικονομία, μόλις κατά 3,3% μειώθηκε ο δανεισμός αυτά τα χρόνια, μεταφέραμε ώριμα δάνεια όλα αυτά τα 5 χρόνια» τόνισε.

«Άλλη πρόκληση αφορά την αποκατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, Χωρίς ιδιωτικές χωρίς κάποιου είδους δημόσιες επενδύσεις δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε την προσαρμογή, που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Μπορούμε να προσελκύσουμε κεφάλαια μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Η μείωση του ευρώ θα στηρίξει τον τουρισμό όπως και τις εξαγωγές, επίσης η μείωση των τιμών της ενέργειας βοηθάει. Η χώρα μας έκανε μία μεγάλη προσπάθεια να προσαρμοστεί. Με την υποστήριξη του τραπεζικού τομέα μπορεί να φύγει από τον κύκλο του αποπληθωρισμού» τόνισε.

Καλή σχέση με την κυβέρνηση

Αναφερόμενος στη σχέση με την κυβέρνηση σημείωσε ότι υπάρχει πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας. «Δε θα ήθελα να αποκρυπτογραφήσω το τι είπε ο Π/Θ, τότε που αναφέρθηκε ότι θα ασκήσει το Δημόσιο τα δικαιώματα του στις τράπεζες. Η κυβέρνηση σεβάστηκε τους περιορισμούς που τίθονται από το νόμο. Δεν ξεπέρασε κάποια γραμμή, αποκαταστήσαμε γρήγορα επικοινωνία με την κυβέρνηση. Μας ζητήθηκε να υποστηρίξουμε τη χώρα λόγω έλλειψης δημοσίων κονδυλίων, να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση φοροδιαφυγής, στην ανάπτυξη μέσω στήριξης βιώσιμων επιχειρήσεων και μη υποστήριξης των μη βιώσιμων. Ο ρόλος του εκπρόσωπου του κράτους είναι ενισχυμένος, είμαστε θετικοί σε κάθε έλεγχο διαφάνειας» τόνισε με νόημα.

«Για την αναπτυξιακή Brics, δε βλέπω εμπόδιο στο να διερευνήσει μια πιθανότητα. Είναι σε συμβολικό επίπεδο κι όχι για διασφάλιση βιωσιμότητας. Μικρή βοήθεια βλέπω από εκεί» κατέληξε.

Οι μεγάλες προκλήσεις

«Πρέπει να δούμε τις προκλήσεις. Κρατική βοήθεια, κόκκινα δάνεια και νέο πλαίσιο εποπτικό στην ΕΕ οι μεγάλες προκλήσεις» είναι σύμφωνα με τον Πολ Μυλωνά, dep. CEO της ΕθνικήςΤράπεζας.
«Εξαιτίας της κρατικής βοήθειας έπρεπε να κάνουμε κάποια βήματα στη βάση οδηγιών από την DG COm . Αυτό δημιούργησε νέα προβλήματα στις τράπεζες. Όλες οι συστημικές τράπεζες έκαναν αναδιάρθρωση. Η στρατηγική που είχαμε προ κρίσης άλλαξε. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης έκαναν τις τράπεζες πιο εσωστρεφείς. Το SSM έφερε περισσότερους περιορισμούς στα κεφάλαια και στη ρευστότητα. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις αξιολόγησης από το 2014 που έχουμε αξιολόγηση ποιοτικών περιουσιακών στοιχείων, που τώρα αφορά κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Πρέπει οι τράπεζες να διαχειριστούν τη φυγή κεφαλαίων. Ο νέος νόμος για τις εταιρικές πτωχεύσεις βρίσκεται νομίζω στη σωστή κατεύθυνση» είπε ο κ. Μυλωνάς.

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Αττικής τόνισε ότι είναι σημαντικό για την επιχειρηματικότητα η ύπαρξη μικρών τραπεζών. «Ειδικά σε οικονομίες με κυρίαρχο το ρόλο των ΜμΕ. Χωρίς συμμετοχή του ΤΧΣ στο κεφάλαιό της η Τράπεζά μας θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Ενέργεια, υποδομές τουρισμός αλλά και οι ΜμΕ είναι στο επίκεντρό του ενδιαφέροντός μας» είπε.

Αισιοδοξία για λύση

«Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η πρόταση μου είναι να υπάρξει τυποποίηση πληροφοριών για να αποφασιστεί η αναδιάρθρωση του χρέους. Η τρέχουσα εργασιακή νομοθεσία δεν βοηθά στην εξυγίανση των τραπεζών. Όσο η ΕΚΤ βοηθά δεν έχουμε πρόβλημα» Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Βαμβακίδης από το G10 αναφέρθηκε στην ανάγκη η ΕΚΤ να καταβάλει προσπάθεια ώστε νε υπάρξει ενιαία εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.

«Πρέπει να εξετάσουμε όλη την πορεία της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ ξεκίνησε ως σημείο αφετηρίας να είναι έσχατος δανειστής χωρίς γνώση. ‘Οταν ξεκίνησε δεν είχε τα εργαλεία. Ήταν μια διαδικασία πράττω και μαθαίνω. Έπρεπε να αντιδρά μέσα σε αχαρτογράφητα ύδατα. Το σημείο καμπής ήταν όταν ο Ντράγκι είπε ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται. Η δέσμευση ότι θα είναι ο δανειστής καταφυγίου ήταν θαυματουργός. Η αγορά το πίστεψε και έτσι η ΕΚΤ βρέθηκε μπροστά από τις εξελίξεις

Την περίοδο Τρισέ και Ντράγκι έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Με τον Τρισέ ήταν άσχημα, ανέβασε επιτόκια εν μέσω κρίσης, όταν ανέλαβε ο Ντράγκι ήταν καλύτερα. Όμως πάλι έτρεχε πίσω από τις εξελίξεις. Το γεγονός ότι εισήγαγε την πιστωτική χαλάρωση ανοικτού άκρου είναι σημαντικό. Αυτό φέρνει την ΕΚΤ σε σημαντικό ρόλο.

Στην εποπτεία τραπεζών η ΕΚΤ είναι πίσω. Δεν έχουμε καταφέρει να σπάσουμε το σύνδεσμο μεταξύ τραπεζών και κράτους. Η διάσωση με ίδιους πόρους έχει νόημα όταν γίνεται για μία τράπεζα εντός μια χώρας. Η διάσωση με ίδιους πόρους δεν έχει νόημα όταν έχεις μια τραπεζική κρίση σε επίπεδο χώρας, ιδίως όταν έρχεται η κρίση στις τράπεζες από κρίση σε εθνικό επίπεδο. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση βάζει ο καταθέτης τα χρήματά του σε ασφαλή χώρα. Χρειάζονται αλλαγές για να έλθουν ξένες επενδύσεις. Μετά θα υπάρξει ροή» κατέληξε.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:31 - 15 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.