ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέος μηχανισμός εποπτείας από Μάρδα για 1.540 φορείς Δημοσίου

07:45 - 15 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Νέος μηχανισμός εποπτείας από Μάρδα για 1.540 φορείς Δημοσίου
Ολοκληρώνει η κυβέρνηση δύο έργα που αφορούν την λογιστική εποπτεία των κρατικών φορέων τόνισε από το βήμα του Economist o υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Υπογράμμισε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία υιοθέτησης των διεθνών λογιστικών προτύπων, τόνισε ότι 1540 φορείς που εποπτεύονται από τη γενική κυβέρνηση δεν υπάγονται σε ενιαίο σχέδιο παρακολούθησης.

Τόνισε ότι η νέα διαδικασία σχετίζεται με την ταξινόμηση εσόδων και δαπανών, αλλά και με την εποπτεία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έχει επίπτωση και στο χρέος. “Θα έχουμε με τα IPSAS (τα διεθνή λογιστικά πρότυπα) μια πιο ακριβή απεικόνιση του χρέους και υπογράμμισε ότι “δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε διεθνή και ευρωπαϊκά λογιστικά πρότυπα. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προβλήματα”. Επίσης, σε όρους παρούσης αξίας θα καταγράφεται το χρέος, εκτιμώντας ότι θα έχουμε μία πιο ακριβή απεικόνιση του χρέους.

“Η υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων για το Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) ξεχωρίζει ως το σημαντικότερο βήμα προόδου και εξέλιξης στη δημοσιονομική λογιστική, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των δημοσίων οικονομικών, με παράλληλη συμβολή στην παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία μέσω της σύγκλισης και εναρμόνισης των δημόσιων συστημάτων λογιστικής στις διάφορες χώρες και οργανισμούς”, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι “συνολικά με το νέο Λογιστικό Σχέδιο της Γενικής Κυβέρνησης θα επιδιωχθεί η ορθή απεικόνιση της οικονομικής καταστάσεως και της περιουσιακής διάρθρωσης της Γενικής Κυβέρνησης, η ορθή εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της, ο λογιστικός χειρισμός των συναλλαγών της Γενικής Κυβέρνησης με ομοιόμορφο τρόπο, η διευκόλυνση των συναλλασσομένων με αυτή, η άντληση αξιόπιστων πληροφοριών για τη διαμόρφωση πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων, η απλούστευση και διευκόλυνση των κάθε μορφής ελέγχων, η αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και σύνδεση, στο βαθμό του εφικτού, του λογιστικού πλαισίου του Δημοσίου με το λογιστικό πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα”.

Τέλος προανήγγειλε ρύθμιση για ακριβή καταγραφή αποθηκών και αποθεμάτων, που θα ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η το οικονομικό επιτελείο. Επίσης είπε ότι ολοκληρώνεται το σύστημα εκροών εισροών στο πλαίσιο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι προχωράμε σε παρεμβάσεις “στο μέτωπο του λαθρεμπορίου αλκοόλης και τσιγάρων”.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, “έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων” και όπως ανέφερε η κυβέρνηση προωθεί τα πρότυπα συμβάσεων στη ΓΓ Εμπορίου ενώ δήλωσε ότι τη βούληση της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί η διαφάνεια στο επίπεδο των τιμών στις αλυσίδες λιανεμπορίου.

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:43 - 15 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.