ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣτΕ: Αφορολόγητο το επίδομα για εκπαιδευτικούς του εξωτερικού

21:15 - 15 Μαϊ 2015 | Οικονομία
ΣτΕ: Αφορολόγητο το επίδομα για εκπαιδευτικούς του εξωτερικού
Αφορολόγητο κρίθηκε πως θα είναι το επίδομα που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε ελληνόφωνα σχολεία του Εξωτερικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Συμβούλιο έκρινε ότι το επίδομα εξωτερικού, «δεν επιτρέπεται κατά τα άρθρα 4 παράγραφος 5 και 78 παράγραφος 1 και 4 του Συντάγματος, να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, δεδομένου ότι έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα».

Επισημαίνει δε, ότι το αφορολόγητο του επιδόματος δεν αναιρείται από το γεγονός ότι παρέχεται ανεξάρτητα από την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων δαπανών.

Και αυτό γιατί «οι δαπάνες είναι αναμενόμενες και άρρηκτα συνδεδεμένες με την υπηρεσία την οποία ο εκπαιδευτικός προσφέρει ευρισκόμενος στην αλλοδαπή, καθώς και με το κόστος ζωής στη χώρα στην οποία υπηρετεί, για το λόγο δε άλλωστε αυτό το ύψος του επιδόματος καθορίζεται για κάθε χώρα και με κριτήριο τις τοπικές συνθήκες διαβιώσεως».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επισημαίνει ότι «οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες υπήχθη σε φόρο εισοδήματος το επίδομα, αντίκεινται στα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος και κατά συνέπεια ανεφάρμοστες».

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει εκπαιδευτικός που ήταν αποσπασμένος σε σχολική μονάδα της Βαυαρίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.