ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανικός Τύπος: Το πρελούδιο της απόφασης για την Ελλάδα

10:06 - 02 Ιουν 2015 | Οικονομία
Γερμανικός Τύπος: Το πρελούδιο της απόφασης για την Ελλάδα
Στη πενταμερή συνάντηση που έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός Τύπος.

Σε άρθρο της με τίτλο «Μια τελευταία προσφορά για την Ελλάδα» η Die Welt, επικαλούμενη κύκλους που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις σημειώνει ότι «η συνάντηση είχε στόχο να γίνει μια τελευταία πρόταση στους Έλληνες, που θα βασίζεται όμως αυστηρά στις βάσεις του τρέχοντος προγράμματος».

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα είπαν πρόσωπα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στη γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα κάνει προσπάθειες να πλησιάσει τους πιστωτές της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει πηγή, άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων. Όμως προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, καταλήγει η Welt.

Η Frankfurter Allgemeine από την πλευρά της εστιάζει στις δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος επεσήμανε ότι οι πέντε αξιωματούχοι συμφώνησαν να συνεχίσουν «με μεγάλη ένταση» να αναζητούν λύση, αλλά και να παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι πολλοί εκτιμούν πως η συζήτηση αυτή των πέντε αξιωματούχων στο Βερολίνο, η οποία διήρκησε περίπου τρεις ώρες, είναι το πρελούδιο μιας απόφασης για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Οι πιστωτές της Ελλάδας προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση, σημειώνει η Zeit, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής δεν έχουν γίνει γνωστά.

Το ελληνικό δράμα χρέους μπαίνει στην τελευταία φάση, επισημαίνει η Handelsblatt και εξηγεί: «Την Παρασκευή η Αθήνα πρέπει να πληρώσει μια δόση ύψους 300 εκατομμυρίων. Οι διεθνείς πιστωτές προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα πιθανό συμβιβαστικό πακέτο, όμως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία».

Τέλος, το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πραγματοποίησαν μια έκτακτη συνάντηση στο Βερολίνο για τα επόμενα βήματα, χωρίς όμως την παρουσία του κ. Τσίπρα. Προφανώς, σχολιάζει το περιοδικό, οι θεσμοί επιθυμούν να κάνουν μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση στην Αθήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.